Legendarna novinarka i književnica

Obilazak stana i izložbe u povodu obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

U povodu 145. godišnjice rođenja Marije Jurić Zagorke, Centar za ženske studije otvorit će danas vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u Zagrebu za posjetitelje, a važan datum obilježit će se i dvjema izložbama te popratnim filmskim programom



ZAGREB U povodu 145. godišnjice rođenja Marije Jurić Zagorke, Centar za ženske studije otvorit će danas vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u Zagrebu za posjetitelje, a važan datum obilježit će se i dvjema izložbama te popratnim filmskim programom.


Prigodno svečarsko druženje u povodu 145. obljetnice od rođenja prve profesionalne novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, rođene 2. ožujka 1873., počinje u 11 sati otvaranjem vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke na adresi Dolac 8.


Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji/ce će saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu, stoji u najavi Centra za ženske studije koji upravlja Memorijalnim stanom.




Tim povodom može se pogledati i izložba »Sportašice: moderne žene Zagorkinog doba«, koja donosi izbor članaka o sportu iz časopisa »Ženski list» i »Hrvatica«, te izložba plakata Centra za ženske studije od 1995.-2018. godine.


Program uključuje, od 12 do 14 sati, igranje edukativne društvene igre »Strašne žene«, koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti.


Ideja je učiniti vidljivima postignuća žena koja mogu drugim ženama biti inspiracija u njihovom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja. Društvenu igru osmislila je udruga Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’, ističe se u najavi.


U 14 sati bit će upriličeno i prikazivanje dokumentarno-igranog filma »Zagorka« autorice Biljane Čakić Veselič.