Plenković otvorio sajam knjiga

Novo izdanje Interlibera: ‘Stanje u nakladništvu je stabilizirano’

Davor Mandić

Izloženi su brojni naslovi / Foto Davor PUKLAVEC/PIXSELL

Izloženi su brojni naslovi / Foto Davor PUKLAVEC/PIXSELL

Premijer je ocijenio da je vrijeme demantiralo zabrinutost za budućnost knjige



ZAGREB Premijer Andrej Plenković otvorio je književnu manifestaciju 42. Interliber, na kojemu će do 17. studenoga svoju produkciju predstaviti više od 380 izlagača iz 13 zemalja, poručivši da je stanje u nakladništvu stabilizirano, uz ocjenu da je vrijeme demantiralo zabrinutost za budućnost knjige.


»Parafrazirajući Krležine riječi kako je knjiga jedino što je čovjek do danas izumio kao oružje u obranu svog ljudskog ponosa, izražavam iskreno zadovoljstvo što ove godine imam prigodu otvoriti 42. međunarodni sajam knjiga Interliber. Kao i 8. Reboot Infogamer«, rekao je Plenković na svečanom otvorenju u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.


Poduzet niz mjera


Kad je riječ o knjigama i nakladništvu, Plenković je rekao da je jedna od prvih zadaća Vlade bila pokretanje zajedničkog djelovanja države i struke u rješavanju problema s kojima su bili suočeni svi dionici knjižnog lanca, od njihove financijske nestabilnosti i manjka likvidnosti, preko golemih gubitaka u knjižarskom lancu »koji su nametnuli potrebu da sva raspoloživa sredstva bez odlaganja preusmjere na saniranje akutnih posljedica, pa do pitanja opstanka tiskane knjige i krize prouzrokovane opadanjem čitateljske publike«.




»U kontinuiranom dijalogu sa svim sudionicima knjižnog lanca, poduzeli smo u posljednje tri godine čitav niz mjera. Veseli me što u prigodi otvaranja ovog 42. Interlibera mogu zaključiti kako smo najteže posljedice nedavnih potresa u sektoru uspješno zaustavili. Stanje je stabilizirano, i stvoreni su preduvjeti za okretanje trendova«, istaknuo je Plenković.


Puno novih naslova


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što je situacija u nakladništvu stabilizirana, što se, kako je rekla, vidi i po ovogodišnjem Interliberu, gdje je izloženo puno novih naslova te se očekuje velika posjećenost.


Nakladnici su se pripremili, a Interliber, kroz novi Premium program, osim tradicionalnog naglaska na izravnoj prodaji knjiga i na promociji na pojedinim štandovima polako stvara jedan dosta dobar program, ocijenila je ministrica. »To je smjer kojim treba ići ako želimo da ovaj sajam dobije i tu jednu širu kulturološku dimenziju koju sigurno zaslužuje«, kazala je Obuljen Koržinek.


Organizator Interlibera je Zagrebački velesajam u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.


U ime gradonačelnika, koji je također nazočio otvorenju, okupljene je pozdravila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Istaknula je kako je riječ o manifestaciji koja je u gradu Zagrebu, Hrvatskoj i u regiji prepoznata kao mjesto gdje se poštuje knjiga, i primjer razvoja kulturne i gospodarske ponude.