Časopis

Novi broj “Književne republike” donosi posvetu književnici Daši Drndić

Kim Cuculić



ZAGREB Iz tiska je izišao novi svezak časopisa »Književna republika« (5-8/2018.), u izdanju Hrvatskog društva pisaca. Ovaj svezak posvećen je nedavno preminuloj književnici Daši Drndić, a tematski blok od 17 tekstova priredili su Jasna Bašić i Velimir Visković. Visković je i napisao tekst pod naslovom »Život i borba«, a objavljene su i »Karmine« Bore Ćosića. Slijede tekstovi Nadežde Čačinovič »Daša Drndić ili kako se suočiti sa zlom«; Katarine Luketić »Pobuna u pisanju«; Jasmine Lukić: »Politika memorije u prozi Daše Drndić«; Dubravke Bogutovac: »Rani romani Daše Drndić«; Sonje Krivokapić: »Dosljedna kritičarka malograđanštine«; Aljoše Pužara: »Iglice i meso: bilješke o političkoj antropologiji Daše Drndić«, a autori ostalih tekstova su Andrea Zlatar, Marina Protrka Štimec, Vladislava Gordić Petković, Vladimir Arsenić, Tea Rogić Musa, Jagna Pogačnik, Gordana Crnković, Boris Postnikov i Sanjin Sorel.


Daša Drndić rođena je 1946. u Zagrebu. Diplomirala je 1968. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao Fulbrightova stipendistica 1971. magistrirala je dramaturgiju u Sjedinjenim Državama (Southern Illinois University), a kao stipendistica američkog sveučilišta Case Western Reserve započela je rad na doktoratu koji završava u Rijeci (s temom o protofeminizmu i političkom angažmanu određenih spisateljica kroz njihova djela). Radila je kao profesorica engleskog jezika, kao urednica u nakladničkoj kući »Vuk Karadžić« u Beogradu, kao urednica-dramaturginja u Dramskom programu Radio-Beograda, kao lektorica na University of Toronto. Kao izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci predavala je britansku književnost, kreativno pisanje, literaturu na filmu i modernu angloameričku dramu. Napisala je 12 knjiga proze od kojih su neke nagrađene i prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, nizozemski, mađarski, slovački, slovenski, talijanski, finski, albanski i makedonski, a odlomci iz proze na još nekoliko jezika. Objavila je: »Put do subote« (1982.), »Kamen s neba« (1984.), »Marija Czstochowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu« (1997.), »Canzone di guerra : nove davorije« (1998.), »Totenwande/Zidovi smrti« (2000.), »Doppelgänger« (2002, 2005.), »Leica format« (2003.), »After Eight : književni ogledi« (2005.), »Feministički rukopis ili politička parabola : drame Lillian Hellman« (2006.), »Sonnenschein« (2007.), »April u Berlinu« (2009.), »Belladonna« (2012.) i »EEG« (roman, 2016.).


Nova »Književna republika« donosi i pjesme Gordane Benić, Vesne Bige i Dimitrija Popovića. Objavljena je i nova proza Renata Baretića »Hiperskrupulozni sindrom«, a Dorta Jagić napisala je »Rujan u Parizu«. Žarko Paić piše o francuskom filozofu Jeanu-Lucu Nancyju. Glavni i odgovorni urednik »Književne republike« je Velimir Visković, a urednici su Tonko Maroević, Žarko Paić i Velimir Visković.