Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
»STRAH OD KONJA«

Nova knjiga Diane Rosandić Živković - priče snažnih slika

Opuštena atmosfera – s predstavljanja knjige Diane Rosandić Živković  / Foto M. GRACIN
Opuštena atmosfera – s predstavljanja knjige Diane Rosandić Živković / Foto M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2015. u 8:58 2015-10-16T08:58:29+02:00

 RIJEKA Uoči Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica Rijeka ugostila je književnicu Dianu Rosandić Živković koja je predstavila svoju novu zbirku priča »Strah od konja«. Riječ je o dvadesetoj knjizi ove plodne i nagrađivane riječke autorice, a njenu najnoviju knjigu objavila je Naklada Đuretić iz Zagreba. Književnicu je predstavila Andreja Silić Švonja iz GKR-a, dok su se na »Strah od konja« osvrnule dr. sc. Anita Rončević i prof. Vesna Katić. U programu je sudjelovao i Zoran Petrović, koji je zajedno s autoricom čitao priču iz knjige.

Kako je kazala Diana Rosandić Živković, priče iz zbirke »Strah od konja« nastajale su na Kantridi, gdje autorica vodi tečaj kreativnog pisanja. Priče su nastale kao skice, a zatim su dorađene i objavljene. Riječ je o pričama koje tematski povezuje pojam konja, dok je strah od ovih plemenitih životinja autorica objasnila jednom traumom iz djetinjstva.

Govoreći o knjizi, Anita Rončević istaknula je da su priče Diane Rosandić Živković satkane na duhovnim razinama:

– Ove priče krasi divan književni izričaj. Pisane su jednostavnim i tečnim jezikom, a uz književni jezik autorica koristi i dijalekt. U pričama do izražaja dolazi autoričina otvorenost za razna učenja, a u njima svaki čitatelj može pronaći dio sebe. Radi se o živopisnim pričama za koje je karakterističan postupak sinestezije – osvrnula se Rončević.

Vesna Katić kazala je da knjiga donosi 37 priča različite dužine, a u njima ima mnogo slika. 

– U ovim pričama vidim sjajno odgojno sredstvo. Autorica se pozabavila mnogim stvarima pored kojih svakodnevno prolazimo. Za priče Diane Rosandić Živković moglo bi se reći da u njima riječ znači tisuću slika. Svaka od tih priča nosi snažnu poruku i predstavlja neki vid komunikacije, poput odnosa između žene i muškarca ili odnosa prema starijim osobama – naglasila je Katić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.