Manifestacija na više lokacija

Noć knjige: Proveli noć budni s knjigom u ruci

Hina

Ilustracija / Snimio Davor Kovačević / NL arhiva

Ilustracija / Snimio Davor Kovačević / NL arhiva

Knjižara Ljevak pozvala je sve da »u noć u kojoj se presvlačimo iz svojih pidžama, napuštamo fotelje, krevete i sva ostala udobna mjesta za čitanje unutar četiri zida, iziđemo na ulice, gradske trgove, u knjižnice, knjižare i kafiće i ČITAMO, ČITAMO, ČITAMO«



ZAGREB Čitati, čitati, čitati…. i ovu noć provesti budni s knjigom u ruci poruka je brojnih sudionika tradicionalne manifestacije Noći knjige, među kojima i onih okupljenih u petak navečer u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, Hrvatskom P.E.N. centru, Hrvatskom školskom muzeju, Školskoj knjizi, Knjižari Ljevak, Knjižnici Marije Jurić Zagorke…  


 Nove knjige pod naslovom »Francuska veza« predstavili su tako u Medijateci Francuskog instituta prevoditelji Sanja Šoštarić, Marija Paprašarovski i Adrian Cvitanović te urednica Irena Lukšić. Riječ je o naslovima koji tematski dotiču Francusku – »Azijada« Pierrea Lotija, »Djeca albatrosa« Anais Nin i »Autobiografija na sve četiri« Jerzyja Giedroyca.


Iziđimo na ulice i gradske trgove i čitajmo!


 Knjižara Ljevak pozvala je pak sve da »u noć u kojoj se presvlačimo iz svojih pidžama, napuštamo fotelje, krevete i sva ostala udobna mjesta za čitanje unutar četiri zida, iziđemo na ulice, gradske trgove, u knjižnice, knjižare i kafiće i ČITAMO, ČITAMO, ČITAMO«.




 Pozivu su se i odazvali brojni ‘knjigoljupci’ za koje je pripremljen bogat i raznovrstan program. Počeo je s druženjem poznatoga hrvatskog dječjeg pisca Želimira Hercigonje s mladim čitateljima Po temeljnoj naobrazbi diplomirani pravnik, Hercigonja je do sada objavio zamalo tridesetak knjiga jer se književnim umjetničkim stvaralaštvom bavi već dvadesetak godina.


Pet njegovih djela uvršteno je u lektirni popis djela za osnovnoškolce – »Vodenjak i stara kruška«, »Prašnjavko«, »Poštar Zeko Brzonogi«, »Kjel – crna labud ptica« i »Tajni leksikon«.


 Uslijedilo je druženje naslovljeno »Poezija u noći« prepuno stihova i razgovora o poeziji. Svoje stihove čitali su Tomica Bajsić, Ivana Bodrožić, Lara Mitraković i Ana Škvorc, predstavnice generacije 90+, a s autorima je razgovarao Davor Rozić.


Razgovori o otkriću čitanja….


 U P.E.N. centru u vili Arko pisci Nadežda Čačinovič, Zvonko Maković, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski, Igor Rajki i Neven Vulić govorili su o svom iskustvu čitanja, svojoj povijesti čitanja, kao i o prijelomnim trenutcima u životu popularnih književnih likova vezanih uz otkriće čitanja (utjehu koju nalazi Dickensov David Copperfield) ili o brojnim romanima o odrastanju i autodidaktičnom nadilaženju ograničenja vlastitoga života.


 Društvo hrvatskih književnih prevoditelja priredilo je u Vinyl baru u Bogovićevoj prevoditeljsko-pjesničku večer naslovljenu »Stihom na stih« na kojoj su sudjelovali prevoditeljice i prevoditelji Dubravka Dorotić Sesar, Lea Kovács, Mate Maras, Boris Perić, Ingrid Šafranek i Dinko Telećan.


 Hrvatski školski muzej ugostio je pak dr. sc. Borisa Jokića u programu »Kako smo (pre)živjeli školu» koji je s njima podijelio svoja sjećanja na školski život i obrazovni put, o tome kako je živio trešnjevački osnovnoškolac, klasični gimnazijalac, američki maturant, zagrebački student i doktorand na Cambridgeu, zatim o tome zašto je teško mijenjati školu i kako će izgledati škola budućnosti. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbu »Kad bi drveće hodalo : ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju« te vidjeti i originalne rukopise poznatih Vitezovih pjesama.


 U Knjižnici Marije Jurić Zagorke predstavljen je roman Zorana Roška »Minus sapines» u izdanju Naklade OceanMore o kojemu su, uz autora, govorili književna kritičarka Ivana Rogar i urednik Neven Vulić.


 Tradicionalnim porukama o važnosti jačanja kulture čitanja u Zagrebu u petak je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu otvorena šesta po redu Noć knjige, manifestacija posvećena razgovoru o literaturi i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenome društvu, ove godine proširena na čak četiri dana intenzivnog fokusa na ljepotu i značenje pisane riječi.


 Manifestaciju zajednički organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok -Inicijativa za knjigu, NSK, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, a koordinator cjelokupnoga programa je NSK.


Realizaciju programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, podržava ga Odjel za UNESCO pri tom ministarstvu, a održava se pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.


 Noć knjige 2017. održava se i u Sloveniji i Crnoj Gori, i to četvrti put, a od ove godine manifestaciji se pridružila i Bosna i Hercegovina.