Novo izdanje

Naklada OceanMore objavila zbirku priča “Večer u raju” Lucije Berlin

Davor Mandić



Naklada OceanMore objavila je zbirku priča Lucije Berlin »Večer u raju«. Nakon »Priručnika za spremačice« druga je to knjiga ove američke autorice u izdanju ovoga nakladnika, koji navodi i neke slikovite prizore i motive iz knjige.


– Ava Gardner u zagrljaju mladoga meksičkog »galeba«, japanski turist koji se, gledajući borbu s bikovima, odjednom sruši mrtav, nezvana gošća koja unosi red u kaotičnu obiteljsku proslavu Božića, urnebesni dijalog dviju bivših supruga istoga fatalnog muškarca… Predloške za mnoge od tih priča autorica je pronalazila u vlastitom, nekonvencionalno proživljenom životu obilježenom burnim zbivanjima u ekscentričnoj obitelji, bolešću, alkoholizmom i drogom, seljakanjem diljem obiju Amerika i prihvaćanjem, iz nužde, najrazličitijih poslova, od spremačice do sveučilišne profesorice – kaže se u uredničkoj napomeni, uz dodatak i da, ako je itko znao, zahvaljujući neposrednosti izraza, pretočiti život u književnost, onda je to zasigurno bila danas već legendarna Lucia Berlin.


Lucia Berlin (1936. – 2004.) rođena je u Juneau na Aljasci kao Lucia Brown. Odrasla je u nefunkcionalnoj obitelji (majka alkoholičarka), a zbog očeva zanimanja (rudarski inženjer) često su mijenjali boravište, tako da joj je cijelo djetinjstvo i adolescentsko doba bilo protkano selidbama, od raznih dijelova SAD-a do Čilea i Meksika. Godine 1941. otac odlazi u rat, a majka se s Lucijom i mlađom kćeri seli u El Paso kod oca, poznatog zubara ali također alkoholičara. Nakon rata obitelj odlazi u Čile gdje, zahvaljujući očevoj poziciji, vode raskošan život. Majčin alkoholizam sve je teži, a Lucia obolijeva od skolioze, što će joj cijeli život činiti velike poteškoće. Godine 1955. počinje studirati na Sveučilištu u New Mexicu, no ubrzo se udala i rodila dvoje djece. Nakon rođenja drugog sina brak se raspao, no unatoč teškoj životnoj situaciji uspješno je završila studij. Već 1958. ponovo se udala, ovaj put za glazbenika Newtona, no ta je veza potrajala samo dvije godine. Potom je s djecom i Buddyjem Berlinom otišla u Meksiko, gdje joj je on postao treći muž. U tom braku rodila su se još dva sina. Nakon razvoda od Buddyja 1968. godine, dobila je mjesto profesorice na Sveučilištu u New Mexicu, no već se 1971. sa sinovima preselila u Kaliforniju.