FEKP

Najbolje kratke priče četvrti put u Rijeci: DBC Pierre, Hassan Blasim, Igiaba Scego…

Davor Mandić

DBC Pierre

DBC Pierre

FEKP u Rijeku dovodi dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent do ostalih uglednih priznanja



RIJEKA Festival europske kratke priče, jedan od najstarijih književnih festivala posvećenih ovoj književnoj formi, ponovno dolazi u Rijeku. Šesnaesto izdanje FEKP-a ove se godine održava u Zagrebu i Rijeci od 28. svibnja do 2. lipnja, no u Rijeci će biti 31. svibnja i 1. lipnja. Jedanaestero autora iz deset zemalja na čitanjima u 21 sat na botelu Marini pričat će priče o svojim europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, najavljuju organizatori.


FEKP u Rijeku dovodi dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost na engleskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku. Predstavit će se tako DBC Pierre sa svojom šarmantnom, lucidnom i duhovitom prozom; Igiaba Scego, talijanska novinarka, književnica i aktivistkinja somalijskog podrijetla; najprevođeniji argentinski autor koji spaja matematiku i književnost Guillermo Martinez; nezamjenjivi Hassan Blasim koji donosi stravične i okrutno lijepe priče sudara iračkog i finskog svijeta; Irkinja melankoličnog pisma Lucy Caldwell i drugi autori i autorice koji će u Rijeku donijeti komadić svog iskustva Europe i njezinih stalnih mijena.


Uz večernja čitanja, u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, 31. svibnja u 18 sati u caffe baru Tor bit će razgovor književne teoretičarke Marije Ott Franolić s riječkim autoricama Teom Tulić i Željkom Horvat Čeč. Razgovarat će se o ženskom pismu i rodnoj poziciji u književnosti, kao rezultat jednomjesečnog projekta u kojem su spisateljice online sukreirale kratku priču o iskustvu Rijeke kao luke – prostora za susret različitosti.




Kažu FEKP-ovci da je Europa oduvijek bila luka; prostor susreta i razmjene, točka polaska i povratka, mjesto doskoka, žarište različitosti. Zato su kao ovogodišnju temu Festivala odabrali upravo Luku Europa, temu kojom su željeli oslikati partnerstvo FEKP-a i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugošćavati umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture 2020.