Nagrada 'Drago Gervais'

Nagrađeni Darko Šeparović i Krešimir Stanišić

Kim Cuculić

Niko Cvjetković, Ivan Šarar, Aleksandar Mijatović / Snimio Sergej DRECHSLER

Niko Cvjetković, Ivan Šarar, Aleksandar Mijatović / Snimio Sergej DRECHSLER

Neobjavljeni Šeparovićev roman »Krvotok« prema obrazloženju žirija izdvaja se svojom inovativnošću i provokativnošću, a Stanišićeva knjiga »Porat uspomenov«  pored  dijalektološke vrijednosti predstavlja i etnografski doprinos



RIJEKA Književnu nagradu »Drago Gervais« za najbolje neobjavljeno djelo u 2017. godini dobio je Darko Šeparović za roman »Krvotok«, dok je dobitnik »Gervaisa« za objavljeno djelo na čakavštini Krešimir Stanišić nagrađen za zbirku pjesama »Porat uspomenov«.


Tako je odlučilo prosudbeno povjerenstvo koje je radilo u sastavu: Aleksandar Mijatović, Milorad Stojević, Vlado Simcich Vava, Ivica Prtenjača i Darija Žilić. Ove godine u kategoriji neobjavljenog književnog djela stiglo je 75 rukopisa iz cijele Hrvatske, a u kategoriji objavljenog djela na čakavici prijavljeno je šest knjiga. Novčana nagrada u svakoj kategoriji iznosi 20.000 kuna, a neobjavljeni rukopis bit će tiskan u nakladi Gradske knjižnice Rijeka.


Kako je u obrazloženju istaknuo Aleksandar Mijatović, roman »Krvotok« Darka Šeparovića izdvaja se svojom inovativnošću i provokativnošću.




– Tematski, riječ je o rukopisu koji će privući i zadržati čitateljevu pažnju, i to prije svega smjelim, i uglavnom uspjelim, izborom i slaganjem motiva te posezanjem za izazovnijim načinima građenja kompozicije i izmjenom pripovjedačkih perspektiva – osvrnuo se Mijatović.


Darko Šeparović rođen je 1987. u Veloj Luci na Korčuli gdje je i odrastao. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je poeziju i prozu te književne osvrte i intervjue u Zarezu, Quorumu, Autsajderskim fragmentima, na Knjigomat.comu… Za rukopis »Privikavanje« pohvaljen je na natječaju za nagradu Goran za mlade pjesnike, a rukopis »Autopilot« nagrađen je nagradom Na vrh jezika i oknjižen 2015. Trenutno živi u Zagrebu.


Nagrađenu zbirku pjesama Krešimira Stanišića (1938.) »Porat uspomenov« objavio je Dvajseti vik iz Senja, a ovo djelo predstavlja izbor iz Stanišićeva pjesništva. Zbirka je pisana na senjskoj čakavštini, u akcentuaciji akademika Milana Moguša. Kako se ističe u obrazloženju, pored neupitne dijalektološke vrijednosti, ova multimedijalna pjesnička zbirka predstavlja i etnografski doprinos.  


Osim nagrađenog rukopisa, pohvaljeni su i radovi Igora Grbića, Zorana Žmirića, Zorana Pilića, Željka Funde, Jelene Dunato, Dunje Dujmić Detoni, Petre Bezjak, Nade Galant, Sebastijana Antonija Kukavice i Mirte Kučan Moraal. Izvan konkurencije pohvaljeno je djelo »Čakavski stihovi/Poèmes chacaves/Poèmas chacaus«, prepjev Gervaisova pjesništva na francuski i okcitanski jezik.


O značenju ove književne nagrade i Drage Gervaisa govorili su pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković. Ove godine navršila se 60. godišnjica Gervaisove smrti, a nagrade će biti dodijeljene u Mjesecu hrvatske knjige.