Poticaj dramskom stvaralaštvu

Nagrada Marin Držić za 2015. Davoru Špišiću

Hina

Davor Špišić / Nl arhiva

Davor Špišić / Nl arhiva



ZAGREB Prva Nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2016. godinu, koju hrvatsko Ministarstvo kulture dodjeljuje s ciljem poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva, pripala je istaknutom dramatičaru i prozaiku Davoru Špišiću, za dramski tekst »Zidarija«, priopćeno je u petak u Zagrebu.


Takvu je odluku, na temelju 52 pročitana djela pristigla na ovogodišnji natječaj, donijelo stručno povjerenstvo u kojemu su bili glumica Ksenija Marinković kao predsjednica, te dramaturg Dubravko Mihanović i kazališni i filmski redatelj Mario Kovač kao članovi.


Imena nagrađenih na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture obznanila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je kako je riječ o, za to ministarstvo, iznimno važnoj nagradi, koja se u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva pod tim imenom dodjeljuje od 1991.




»Tijekom niza godina dodjeljivanja postigla se veća vidljivost hrvatskog dramskog pisca, a na kazališne daske postavljeni su brojni nagrađeni tekstovi koji su tu nagradu dobili«, kazala je ministrica.


Posebno se osvrnula na mlade autore »koji su nakon te nagrade našli svoje mjesto na sceni«, te napomenula kako to ministarstvo nastavlja razmišljati o mjerama »kako možemo potaknuti, prepoznati i nagraditi dramske autore, a istodobno i osigurati da što više naših kazališta uz adekvatne poticaje i stimulacije Ministarstva kulture nagrađene autore prepozna i uvrsti u svoj program«.


Odluke o nagrađenima obrazložila je predsjednica stručnog povjerenstva Marinković, koja je prvonagrađeni dramski tekst Davora Špišića nazvala »gorkim, angažiranim, cinično-zabrinutim pozivom na kazališni ples, jednom od onih drama koje vješto plove prostorom između potresnog i duhovitog, globalnog i intimnog, grubog i nježnog, a sve to kako bi se gnjevno obrušila na društvo naopakih vrijednosti, čija je vlast neraskidivo sljubljena s kriminalom, a strukture nagrižene korupcijom«.


»Društvena kritičnost tu, međutim, odbija biti doslovnom, već se radije poigrava stereotipima i očekivanostima, iznenađujući nas drskim rješenjima i izmještanjem emotivnog fokusa«, rekla je Marinković iznoseći obrazloženje odluke stručnoga povjerenstva.


Drugu nagradu ove godine ravnopravno dijele Dora Delbianco s tekstom »Kad je stao svijet«, »melankoličnom komedijom koja podjednako posuđuje od čeških humorista i harmsovskog apsurda, situacijske komike i satiričnih alata«, te Dino Pešut, s tekstom »Stela, poplava«, tekstom »tamne vitalnosti i snažnih žudnji, nadahnutom dramskom elegijom o usamljenosti i izmještenosti, pogrešnim odabirima i potrazi za identitetom«.Ove godine ravnopravno se dijeli i treća nagrada, a dobili su je Marina Vujčić za tekst »Podmornica« i Damir Markovina za tekst »Paščad«.»’Podmornica’ je trio drama izuzetne ljupkosti, usredotočena dijaloška meditacija o moći umjetnosti da zbližava, osnažuje i krijepi koja osvaja suptilnim humanizmom i prigušenom osjećajnošću«, rekla je Marinković.»Paščad« je, po mišljenju ocjenjivačkog povjerenstva, duhoviti pogled na tranzicijski nesklad naših prostora, tragikomedija o razdirućim podjelama u našem društvu u čijem je središtu figura Bake, »neuništive, živopisne, borbene, blistave uloge za glumicu starije generacije«.U uži izbor dramskih djela koja se ističu kvalitetom a koje povjerenstvo također preporuča za potencijalna buduća uprizorenja su i »Kuća iz snova« Mire Gavrana, »Hodanje je zdravo i nadasve korisno, a čitanje?…«, Sanje Ivić, »Jučer. Danas. Sutra« Igora Ivka, »Sinaj« Sebastiana A. Kukavice i »Nešto poput autobusa« Luke Mavretića.Na natječaj za dodjelu Nagrade za dramsko djelo Marin Držić, koji bio otvoren od 4. studenoga do 20. prosinca 2016. godine, pristigla su 52 dramska teksta, a svi su ocjenjivani anonimno, pod šiframa.Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u iznosu od 40 tisuća kuna za prvu nagradu, 30 tisuća kuna za drugu, te za treću 20 tisuća kuna, a Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati u roku od dvije godine od objave Poziva postavljanje na scenu nagrađenih tekstova. Ukoliko više tekstova dijeli nagradu, svi dobivaju puni iznos nagrade.

Svečana dodjela Nagrade Marin Držić tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani u Splitu. Ove godine to će biti 21. travnja, kada će dobitnicima biti uručene brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.