Zagrebački povjesničari

Međunarodni uspjeh Ive i Slavka Goldsteina: “Holocaust in Croatia” u finalu prestižne nagrade

Boris Pavelić

Djelo zagrebačkih povjesničara i pisaca, sina i oca Goldstein, ušlo je u finalni izbor u kategoriji »Holokaust«



ZAGREB Knjiga »Holocaust in Croatia« Ive i Slavka Goldsteina, prilagođeni engleski prijevod djela »Holokaust u Zagrebu« istih autora, uvrštena je među pet finalista Nacionalne židovske književne nagrade (National Jewish Book Award) za prošlu godinu, objavljeno je na mrežnoj stranici Židovskoga vijeća za knjigu (Jewish book council), koje od 1950. dodjeljuje to priznanje, prestižno u svjetskim razmjerima.


Djelo zagrebačkih povjesničara i pisaca, sina i oca Goldstein, ušlo je u finalni izbor u kategoriji »Holokaust«, jednoj od osamnaest kategorija za koje se nagrada dodjeljuje. Premda knjiga Goldsteinovih nije dobila nagradu, nego je s ostala četiri finalista ostala među kandidatima, riječ je o velikome priznanju kakvo dosad nije dobio još nijedan autor iz Hrvatske.


»Holocaust in Croatia« objavljena je prošle godine u izdanju University of Pittsburgh Pressa i u suradnji s Memorijalnim muzejem Holokausta u Washingtonu. Riječ je o proširenom engleskom prijevodu knjige »Holokaust u Zagrebu«, koju su isti autori objavili 2001. u svojoj zagrebačkoj izdavačkoj kući Novi liber.




Ovo kapitalno djelo progovara o masovnome ustaškom zločinu i pogromu nad Židovima za postojanja NDH. U svojoj recenziji knjige povjesničar Ludwig Steindorff napomenuo je da je riječ o »konačnoj povijesti hrvatske židovske zajednice u Drugome svjetskom ratu«. Steindorff kaže da je knjiga »hvaljena zbog objektivnosti, jer uključuje i srpske i romske žrtve, te rijetke humane čine onih koji su spašavali Židove« te da je »neusporedivi dokaz koji omogućuje rekonstrukciju pripreme, razvoja i provedbe Holokausta iz minute u minutu«.