Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
Književna večer u Triblju

Ludwig Bauer i Lidija Dujić o ženama i književnosti u "Balaturi"

Lidija Dujić, Anne-Kathrin Gidec i Ludwig Bauer / Foto F. Deranja
Lidija Dujić, Anne-Kathrin Gidec i Ludwig Bauer / Foto F. Deranja
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2012. u 22:03 2012-06-07T22:03:51+02:00

Večer o književnom opusu gostujućih autora spontano se pretvorila u tematski razgovor o ženi u književnosti i ženi – književnici, pjesnikinji, spisateljici te o književnosti o – ženi

TRIBALJ  Dvoje znalaca o književnosti i prokušanih pisaca, velemajstora beletristike i književne kritike te prevodilaštva, nagradama ovjenčani Ludwig Bauer i Lidija Dujić gostovali su u Etno-hotelu »Balatura« u Triblju. Organizatorici i moderatorici ove zanimljive večeri s piscima – i o piscima – Anne-Kathrin Godec, pridružio se i urednik u Nakladničkoj kući »Aura« iz Siska Bogdan Arnautović, također višestruko nagrađivani autor pjesničkih zbirki i kratkih priča.

Večer o književnom opusu gostujućih autora spontano se pretvorila u tematski razgovor o ženi u književnosti i ženi – književnici, pjesnikinji, spisateljici te o književnosti o – ženi.

Anne-Kathrin Godec predstavila je, u suradnji sa svojim gostima – a oboje su rodom Siščani – njihovo stvaralaštvo. Lidija Dujić afirmirana je književnica, ali i ilustratorica svojih knjiga za djecu, a posebno se pozabavila pitanjem i statusom žene u književnosti i osobitom dvojnošću – relevantnom »pjesnikinjom bez opusa« (Cvijeta Zuzorić) te pjesnikinjom s opusom ali bez statusa (Irena Vrkljan). Tu su i spisateljice čiji je status – ali i opus – oduvijek neupitan (Ivana Brlić Mažuranić), do onih čiji je samo status upitan (Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić...). Marija Jurić-Zagorka, primjerice, imala je u pravilu neupitan opus, ali najčešće upitan status.

Ludwig Bauer ženu je u svojim romanima često imao kao statusni simbol (o)čuvanja obitelji i kulturne tradicije, primjerice, dok su muškarci ratovali i ginuli u tim vojnama...Autor mnogih uspješnica u području beletristike ima i osebujan životni put (učitelj i profesor u Zagrebu, Londonu, Washingtonu; vozač, scenarist crtanih filmova, pisac za djecu, prevoditelj i antologičar) koji bi upravo stoga mogao napisati i autobiografiju kao roman-uspješnicu. Etno-hotel »Balatura« ima dobar i zanimljiv program gostujućih autora, ali i očito uspješnu vlasnicu Anne-Kathrin Godec, koja je i uspješna promotorica beletristike u svojem objektu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.