Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
12. prosinca 2019.
Profil

Leksikografsko - filološke postile: Predstavljena knjiga Inoslava Beškera

Leksikografsko - filološke postile: Predstavljena knjiga Inoslava Beškera
Leksikografsko - filološke postile: Predstavljena knjiga Inoslava Beškera
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2019. u 10:28 2019-10-26T10:28:28+02:00

Ideja je bila odabrati i objasniti značenje riječi vezanih uz dnevne događaje, a potom ta objašnjenja objaviti u rubrici Riječ dana

ZAGREB - U izdanju nakladničke kuće Profil predstavljena je knjiga istaknutog novinara, publicista i profesora Inoslava Beškera »Riječ po riječ«, u kojoj su prikupljeni tekstovi koje je Bešker više godina objavljivao u Jutarnjem listu i koje je nazvao »leksikografsko-filološkim postilama«. Ideja je bila odabrati i objasniti značenje riječi vezanih uz dnevne događaje, a potom ta objašnjenja - pazeći da budu stručna, zanimljiva te poštujući ritam i rokove dnevnih novina - objaviti u rubrici Riječ dana, kasnije i Riječi tjedna.

- Svaki tekst podijeljen je u četiri djela, iako čitatelj to ne bi trebao primijetiti. Prvi je leksikografski koji donosi objašnjenje riječi iz rječnika, u drugom dijelu objašnjava se povod za odabir te riječi za Riječ dana, odnosno Riječ tjedna, nakon čega slijedi aktualni komentar te u konačnici enigmatski kutak koji otkriva odakle ta riječ zapravo dolazi - kazao je Inoslav Bešker na promociji.

Rubriku je osmislio urednik Jutarnjeg lista Ivica Buljan, koji je zajedno s Beškerom birao riječi koje će objasniti čitateljima. Rubrika je bila zamišljena kao dnevna kolumna, a kasnije se počela objavljivati tjedno. Danas se objavljuje u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista. Inoslav Bešker rođen je 1950. u Zagrebu. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je sociologiju i magistrirao novinarstvo, a na Sveučilištu u Milanu doktorirao je poredbenu slavistiku. Novinar je od 1967., a dopisnik iz Rima od 1989. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.