Majstor špijunskog romana

Le Carre objavio novi roman »A Legacy of Spies«

Hina

Roman koji se u četvrtak pojavio u knjižarama vraća se na operaciju iz »Špijuna koji je došao iz hladnoće«, a bila je to prva velika uloga središnjeg lika Georgea Smileya protiv zloglasne istočnonjemačke tajne policije Stasi početkom 60-ih



John Le Carré, britanski majstor špijunskog romana, obradovao je svoju publiku novim nastavkom naslovljenim »A Legacy of Spies« (Špijunska baština) u kojem se njegov junak predstavlja kao duboko uvjereni eurofil.


Roman koji se u četvrtak pojavio u knjižarama vraća se na operaciju iz »Špijuna koji je došao iz hladnoće«, a bila je to prva velika uloga središnjeg lika Georgea Smileya protiv zloglasne istočnonjemačke tajne policije Stasi početkom 60-ih.


U novome djelu, Smileyev bivši pomoćnik Peter Guillam prekida svoju mirovinu kako bi objasnio kako je tekla ta operacija jer su djeca žrtava na sudu pokrenula proces protiv tajnih služba kako bi dobila odštetu i ispriku.




U prigodi predstavljanja knjige John Le Carré u četvrtak će se u Londonu pojaviti u javnosti na »Večeri uz Smileya«, koji nije samo njegov lik, već gotovo i prijatelj, njegov drugi ja, jer Smiley i Le Carre imaju mnogo toga zajedničkog.


»Ovo je tako teško doba za opisati, s Brexitom kojeg se gnušam i Trumpom kojeg se također gnušam. Vidimo da je Europa između dviju vatre, demokratske vrijednosti napadane su s obiju strana Atlantika. To Smiley vrlo teško može progutati«, objasnio je Le Carré za BBC u četvrtak.


U knjizi se Smiley predstavlja kao uvjereni eurofil. Na pitanje Petera Guillama jer li sve što je radio bilo za Britaniju, George odgovara »Ako sam imao neku misiju (…) to je bilo za Europu. Ako sam imao ideal taj je bio izvesti Europu iz tmine u novo doba razuma«.


Ono čemu je služio »oduzeto mu je, osjećaj lojalnosti prema njegovoj domovini – kojoj zemlji? kojem Ujedinjenom kraljevstvu – je nestao. On još voli svoju domovinu, u to sam siguran, no u njoj se osjeća strancem«, komentirao je Le Carré za BBC.


Pisac je kao i njegov lik bio špijun. Pravim imenom David Cornwell, Le Carre je radio za britanske obavještajne službe od 1950. do 1964., a zatim se potpuno posvetio pisanju nakon uspjeha romana »Špijun koji je došao iz hladnoće«.


Le Carre će napuniti 86 godina u listopadu, jednako kao i George Smiley. Obojica su bila aktivna tijekom Hadnog rata koji je suprotstavio komunistički blok nasuprot zapadnom, što je bio pravi zlatni rudnik za pisanje špijunskih romana.


John i George dijele i neke karakterne crte. »Obojica se teško prisjećamo sretnih trenutaka. To je nešto što mi ne dolazi prirodno, na tome trebam raditi«, objasnio je za Times prošli vikend.


Smiley je sušta suprotnost seksepilnom Jamesu Bondu, koji je i opsjednut gadgetima. Nasuprot njemu Smiley je čovjek u godinama, s naočalama i vječno zabrinuta izraza lica. Takav je bio utjelovljen u filmskim adaptacijama, od kojih je zadnja bila 2010. prema romanu »Dečko, dama, kralj, špijun«, u kojem je Smileya tumačio Gary Oldman.