Novi roman literarnog dvojca

LARI MARI “Bremenita šutnja”: Svatko ima neko breme na duši

Kim Cuculić

Larissa Kunić i Marieta Kola su duševne savjetnice, književnice i dobitnice nagrade »Kiklop« / Foto: I. TOMIĆ

Larissa Kunić i Marieta Kola su duševne savjetnice, književnice i dobitnice nagrade »Kiklop« / Foto: I. TOMIĆ

Roman govori o tome kako osvijetliti tamne hodnike duše, suočiti se s boli i pronaći izlaz iz labirinta



RIJEKA Djelo pod intrigantnim naslovom »Bremenita šutnja«, četvrti roman literarnog dvojca Lari Mari iz Opatije, predstavljen je u riječkoj La Bodegi. Bilo je to slavlje nove knjige, ali i proslava rođendana Mariete Kole (Mari).


Kako i priliči rođendanu, pripremljene su čak dvije torte u obliku knjige »Bremenita šutnja«, dok su se za glazbu pobrinule The Blondes. Larissa Kunić (Lari) i Marieta Kola su duševne savjetnice, književnice i dobitnice nagrade »Kiklop«. Dosad su objavile književne hitove »Bez ljubavi i mržnje«, »Zlatni Mjesec« i »Armati«, kojima su inaugurirale žanr »proze koja liječi« i koji su uvršteni u stalni postav Britanske kraljevske knjižnice.


Na predstavljanju u Rijeci na njihov novi roman osvrnula se Gloria Fabijanić Jelović, istaknuvši da je riječ o djelu koje zaokuplja čitateljsku pažnju od prve do zadnje stranice. Ova knjiga već je osvojila velik broj čitatelja, a i riječka promocija bila je dobro posjećena. Kako je kazala Larissa Kunić, u roman »Bremenita šutnja« uvode pitanja: »Postoji li u svima nama neko breme? Put koji nismo prokrčili, prepreka koju nismo svladali, pa su sve naše misli i čini uzrokovane tom prošlošću koja određuje ostatak našega života?«




– Svaki naš lik, naime, ima svoje breme na duši, kao i svaki čovjek. Roman »Bremenita šutnja« govori o tome kako osvijetliti tamne hodnike duše, suočiti se s boli i pronaći izlaz iz labirinta. Važno je progovoriti o bremenu i pokušati ga riješiti – rekla je Lari, a Mari je dodala da u ovom slučaju »šutnja nije zlato«.


U specifičnom spoju književnosti i dubinske psihoanalize, Lari Mari ovoga puta čitatelje i čitateljice vode u mračan bunker iz Prvog svjetskog rata, koji skriva tajnu obitelji Burata.


Glavna junakinja »Bremenite šutnje« je Medena, odgojiteljica u domu za nezbrinutu djecu koja i sama nosi breme šutnje. Nju su tijekom odrastanja sputali roditelji, pokušavši je ukalupiti i zahtijevajući da živi prema njihovim pravilima. Seksualno i na svaki drugi način blokirana, Medena je kao odrasla žena zapravo još djevojčica jer nije izrazila svoju pravu prirodu. To je tako sve dok u njen život ne uđu bogata Ruskinja i Gorka, djevojčica iz doma za nezbrinutu djecu, koje njen život mijenjaju iz temelja i ona se konačno usuđuje izići iz tame u kojoj se skrivala.


Tajnu mračnog bunkera nećemo otkrivati, kao ni kraj ove napete i misteriozne priče. Kao i u prijašnjim romanima, Lari Mari vješto vode radnju prema neočekivanom raspletu. U oblikovanju svojih likova one se pokazuju i kao dobre poznavateljice ljudske psihe, poručujući nam da svatko nosi neko svoje breme kojega se treba osloboditi kako bismo krenuli dalje u životu.