Besplatno čitanje

Kućice u kojima “stanuju” knjige: Klub mladih pokrenuo zanimljiv projekt

Kim Cuculić

Cilj projekta je potaknuti građane i goste Rijeke na čitanje i razmjenu knjiga. Besplatne male knjižnice zasigurno će biti atraktivne i turistima. Na ovaj način građani će moći besplatno čitati knjige, a i saznati što čitaju njihovi sugrađani i turisti



RIJEKA Na nekoliko lokacija u Rijeci pojavile su se kućice u veselim bojama, koje privlače pažnju. Nama je prva asocijacija bila kućica za ptice, no kad smo se približili vidjeli smo da u ovim kućicama »stanuju« knjige! Uz kućicu je i objašnjenje: »Ova je mala knjižnica namijenjena svima – velikima i malima. Bez registracije. Bez članarine… I otvorena je svakog dana… « Knjige se mogu uzeti i vratiti, a može ih se i donijeti. Riječ je o projektu male besplatne knjižnice na otvorenom »Knjiga za knjigu«, koji je pokrenuo Klub mladih Rijeka.


– Prošle godine, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, započeli smo s realizacijom ovog projekta u suradnji s Udrugom studenata kroatistike »Idiom«. Zamisao leži u svjetski poznatim projektima »Little Free Library« i »BookCrossing«. Riječ je o besplatnim malim knjižnicama, koje će se postaviti na javnim mjestima s ciljem poticanja čitanja i razmjene knjiga. Prve četiri kućice postavljene su sredinom listopada u Dječjem vrtiću Đurđica, u holu Filozofskog fakulteta, ispred Kluba mladih Rijeka te u Hostelu 1W – One World.


U sklopu projekta organizirane su dvije besplatne radionice: stolarska i slikarska, na kojima je sudjelovalo oko 40 Riječana i Riječanki, od sedam do 77 godina. Radionice su počele prošle godine, a nalazili smo se svakog petka osam mjeseci kako bismo izradili te oslikali kućice. Kućice su izrađene od visokokvalitetne vodootporne šperploče i višestruko su premazane kako bi odolijevale vremenskim neprilikama. U kućice je također ugrađena »pametna« rasvjeta, koja se noću upali i ugasi nakon što netko uzme knjigu i vrati drugu.




Voditelj stolarske radionice je Andrej Briščik, dok je voditeljica slikarske radionice Vlatka Maričić. Slikanje i obrada drveta su im hobiji i svoje su znanje prenijeli na polaznike besplatnih radionica. Svakako moramo pohvaliti i građane koji su donirali više stotina knjiga za realizaciju ovog projekta. Te knjige čekaju na sigurnom do postavljanja preostalih devet kućica. U koordinaciji s Odjelom za kulturu Grada Rijeke i pročelnikom Ivanom Šararom te Odjelom za komunalni sustav čekamo da se odredi tih devet dodatnih pozicija po Rijeci, koje će krasiti kućice besplatne male knjižnice. Projektu su pomogli i Primorsko-goranska županija i Sluga Print – ističu u Klubu mladih Rijeka.



Projekt »Little Free Library« započela je neprofitna američka organizacija, čiji se odjeci vide i po cijeloj Europi. Male besplatne knjižnice funkcioniraju prema principu »donesi knjigu, posudi knjigu«. U 88 zemalja, među kojima je i Hrvatska, ime više od 75.000 malih knjižnica, u kojima se godišnje izmijene milijuni knjiga.


»BookCrossing« je svjetski pokret izrastao na ideji da knjigu treba osloboditi, pomoći joj da s police iskorači u svijet. Temeljen na principu darivanja i slobodne razmjene, ovaj je pokret uspio dokazati da su za populariziranje čitanja dovoljni kreativnost i entuzijazam. Sve je službeno počelo 2001. godine. Amerikanac Ron Hornbaker uočio je da na svijetu postoje internetske stranice za praćenje novčanica i fotografija, no da ne postoje i one koje prate knjige.


Pokrenuta je inicijativa koja je vrlo brzo izrasla u međunarodni pokret s velikim brojem aktivnih članova. Zahvaljujući njima te brojnim volonterima diljem svijeta koji populariziraju ovaj pokret u svojim sredinama, gotovo 9,5 milijuna knjiga trenutno traži svoje čitatelje u 132 zemlje. Aktivnih bookcrossera više je od milijun i pol.



Cilj ovog projekta je potaknuti građane i goste Rijeke na čitanje i razmjenu knjiga. Besplatne male knjižnice zasigurno će biti atraktivne i turistima. Na ovaj način građani će moći besplatno čitati knjige, a i saznati što čitaju njihovi sugrađani i turisti koji dolaze u Rijeku. Osim toga, Rijeka je ovime dobila i još jednu novu atrakciju u gradu koji je Europska prijestolnica kulture. U Mjesecu hrvatske knjige ova inicijativa još je jednom podsjetila i na važnost čitanja, i to od malih nogu. Lijepe šarene kućice, kao da su izišle iz neke bajke, sigurno će privući i mališane.