Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
"Črna mati zemla"

Kristian Novak dobitnik književne nagrade Tportala

Foto Denis Butorac
Foto Denis Butorac
Autor:
Objavljeno: 29. listopad 2014. u 21:21 2014-10-29T21:21:22+01:00

Književnik Kristian Novak ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Tportala za najbolji roman, »Črna mati zemla«, a nagrada je autoru uručena večeras u zagrebačkom kinu Europa

ZAGREB  Književnik Kristian Novak ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Tportala za najbolji roman, »Črna mati zemla«, a nagrada je autoru uručena večeras u zagrebačkom kinu Europa.

Prosudbeno povjerenstvo u obrazloženju ističe kako se u romanima koji su se natjecali, tražila »svježina i začudnost, istančanost u detaljima i stilsko-jezične izazovi te strastveni autorski napor«.

Povjerenstvo je to pronašlo u romanu »Črna mati zemla« Kristiana Novaka, koji je djelomično pisan i međimurskim dijalektom, rekla je predsjednica Prosudbenog povjerenstva Jadranka Pintarić.

Uz Novakov nagrađeni roman, u natjecateljskoj završnici bili su još i romani – »Povratak Filipa Latinovića« Borisa Perića, »Stanje sumraka« Sibile Petlevski, »Hakirana Kiti« Andreje Pisac i »Umjetne suze« Milka Valenta.

Proglašenju pobjednika nazočila je i ministrica kulture Andreja Zlatar Violić, koja je u prigodnom govoru naglasila da nagrade imaju smisla zato što daju potporu onima koji pišu.

Ocijenila je da su se hrvatski pisci okrenuli autorskim potrebama te kako u književnosti sada izostaje generacijsko ujedinjenje i zajednička poetika, a prevladava individualni pristup poetici.

Na ovogodišnji natječaj roman@tportal.hr pristiglo je 49 radova, koje su ocjenjivali članovi prosudbenoga povjrenstva Katarina Luketić, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.

Kristian Novak rođen je 1979. u Baden-Badenu u Njemačkoj. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu. Godine 1998. upisuje studij hrvatskog jezika i književnosti te njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je diplomirao 2005.

Doktorski rad pod naslovom 'Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira' obranio je u ožujku 2011.

Tijekom studija Novak je bio kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni hrvatski reprezentativac u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Objavio je i roman »Obješeni«, a »Črnu mati zemlu« objavio je 2013. zagrebački nakladnik Algoritam.

Nagrada roman@tportal.hr dodijeljuje se sedmu godinu zaredom. Lani je najboljim romanom proglašen »Budi Hamlet, pane Hamlete« Tahira Mujičića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.