Ne zna se kad kreće isplata

Konačno književne stipendije Ministarstva kulture

Davor Mandić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



Potporu za poticanje književnog stvaralaštva u 2016. godini, odnosno kolokvijalne stipendije Ministarstva kulture, dobio je 71 autor u ukupnom iznosu od 1.617.000 kuna. Smanjenje je to u odnosu na prošlu godinu, kada je dodijeljeno 79 potpora u ukupnom iznosu od 2.016.000 kuna.


Ministarstvo kulture danas je objavilo popis na koji je književna javnost čekala od početka godine, kada u pravilu krenu već i isplate stipendija u mjesečnim obrocima. Stipendije se nominalno dodjeljuju u tri kategorije:


tromjesečna u iznosu 21.000 kuna bruto, šestomjesečna u iznosu 42.000 kuna bruto i godišnja u iznosu 84.000 kuna bruto, no ni ove godine godišnja nije dodijeljena.




Šestomjesečnu stipendiju dobilo je šestero pisaca, i to abecednim redom:


Ratko Cvetnić za roman „Blato u dvorištu“, Dolores Grmača za pripremu kritičkog izdanja knjige Matije Divkovića „Nauk krstjanski“, Ivana Šojat Kuči za roman „Ezan“, Karolina Švencbir Bouzazza za izbor i prijevod „Antologije kineske pripovijetke XX. stoljeća“, Lora Tomaš za izbor i prijevod knjige „Lotosi od neona i delirija, indijsko urbano pismo“ te Jelena Zlatar za zbirku priča „Rastanci“.


Tromjesečne stipendije dobili su: Ivan Babić, Krešimir Bagić, Veljko Barbieri, Ludwig Bauer, Tanja Belobrajdić, u medijima poznatija kao Tanja Duić, Boris Biletić, Diana Burazer, Dunja Detoni Dujmić, Maja Hrgović, Aleksandar Hut Kono, Rade Jarak, Božica Jelušić, Zvonimir Majdak, Julijana Matanović, Suzana Matić, Ivana Peruško, Zoran Pilić, Branka Primorac, Igor Rajki, Omer Rak, Goran Rem, Nenad Rizvanović, Andriana Škunca, Tea Tulić, Marina Vujčić, Milana Vuković Runjić, Zdravko Zima, Zoran Žmirić i drugi.


Iz Ministarstva kulture doznajemo da se još ne zna dinamika isplate stipendija, no poručuju da će se to desiti što je prije moguće. Dobitnicima prije toga predstoji potpisivanje ugovora.