Riječki sajam knjiga i festival autora

Književnost između egzila i azila za 10. jubilej Vriska

Kim Cuculić

Deseta godišnjica vrijeme je i za svojevrsni rezime. U početku je festival krenuo gotovo isključivo s domaćim autorima i naglasak je zapravo bio na sajamskom dijelu manifestacije, dok se vremenom nastojao razvijati i obogaćivati u programskom dijelu



Uvertira u ovogodišnji vRIsak bilo je predstavljanje romana »Kako su nastali ‘Ratovi zombija’« bosansko-američkog autora Aleksandra Hemona u Antikvarijatu Ex libris. Ove godine vRIsak slavi 10. jubilej, dovodeći u Rijeku stotinjak autora, prevoditelja, urednika i književnih kritičara.


Dio manifestacije odvijat će se i u Velom Lošinju. Festival se sastoji od nekoliko programskih cjelina, od kojih treba izdvojiti »Književnost između azila i egzila«, »Europom u 30 knjiga« i »Hrvatske premijere«.


Deseta godišnjica vrijeme je i za svojevrsni rezime. U početku je festival krenuo gotovo isključivo s domaćim autorima i naglasak je zapravo bio na sajamskom dijelu manifestacije, dok se vremenom nastojao razvijati i obogaćivati u programskom dijelu.




Prema riječima glavnog urednika VBZ-a Drage Glamuzine ovaj je festival postao jedna od važnijih regionalnih književnih smotri, na kojoj su gostovali gotovo svi važni književnici iz regije, a posljednje tri godine bitan dio njegova programa čine predstavljanja najznačajnijih suvremenih europskih pisaca.


Naglasak se tako u velikoj mjeri prebacio na festivalski, autorski dio, s idejom da se na vRIsku predstavi i usporedi ono najvrednije što je objavljeno u Hrvatskoj s onim što trenutačno najbolje kotira u europskim književnostima.


Europom u 30 knjiga


Program se neprestano proširivao pa je tako dobio i svoju filmsku (vRIsak Cinema) sekciju, gdje se prikazuju suvremeni filmovi nastali na temelju ponajboljih europskih romana, i glazbenu dionicu (vRIsak Music), a već godinama se ustalio i jutarnji dječji program (vRIsak Junior). Ove godine vRIsak će trajati jedanaest dana, od 31. svibnja do 10. lipnja, a ponudit će pedesetak programa.



Središnji program 10. vRIska nosi naziv »Književnost između egzila i azila«. Riječ je o hommageu Predragu Matvejeviću, velikom piscu čija je to bila jedna od ključnih tema, a koji je i sâm i nastupao i neprestano podupirao vRIsak. Matvejević je davao poticaj da se ustraje s ovim festivalom i u vremenima koja mu nisu bila sklona, vjerujući da treba iskoristiti svaku priliku za postavljanje pitanja i promicanje književnosti i književnih veza, kako unutar regije tako i s Europom.Nažalost, ovdje nije riječ samo o hommageu, jer je ova tema ponovno aktualna u Europi, pa će o novim, politički uvjetovanim migracijskim valovima i njihovim ožiljcima govoriti pisci koji su i sami prošli to iskustvo i(ili) puno pisali o toj temi. Među njima su primjerice Aleksandar Hemon, Claudio Magris, Slavenka Drakulić, Vladimir Pištalo, Bec Cufaj i Bekim Sejranović.


U programu »Europom u 30 knjiga«, u sklopu kojega će se u tri godine objaviti 30 proznih knjiga iz 30 europskih zemalja, a 15 autora će gostovati u Rijeci, ove godine nastupaju Clare Azzopardi, Janis Jonevs, Lidija Dimkovska, Srđan Valjarević i Bec Cufaj. Na vRIsku će ove godine nastupiti i čelni ljudi američke izdavačke kuće Dalkey Archive Press, John O’Brian i Jake Snyder, koji će predstaviti američko izdanje romana Nikole Petkovića »How to Tie Your Shoes«, a govorit će i o  objavljivanju istočnoeuropskih pisaca u Americi.


Riječke snage


Kad je riječ o domaćim autorima, ove godine u fokusu su autori koji su svojim novim knjigama dobili veliku pozornost kritike i čitatelja poput Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Senka Karuze, Miroslava Mićanovića, Maroja Mihovilovića, Ludwiga Bauera, Rade Jarka, Slađane Bukovac, Tee Tulić, Marka Tomaša… ili se njihove nove knjige željno iščekuju, kao što je to slučaj s novim romanom Ivice Prtenjače.


Treba istaknuti i program posvećen riječkoj književnoj sceni u posljednjih 35 godina »Rijeka piše, čita, sluša, voli: od riječkog kruga redom do Ri Lita«, u kojemu sudjeluju Edi Jurković, Dragan Ogurlić, Nikola Petković, Bojan Mušćet, Laura Marchig, Milan Zagorac, Davor Mandić, Zoran Krušvar, Kristina Posilović i Željka Horvat Čeč.


Sajamski dio je u VBZ-ovoj knjižari na Korzu te u posebnim kupolama na Jadranskom trgu i u Bazarigovom prolazu, a bit će otvoren do 15. lipnja.



Ove godine u program vRIska uklopio se i Festival europske kratke priče, što je dobar potez, budući da će FEKP u Rijeku dovesti iznimno jaka imena te kratke, ali potentne prozne forme, a kolidiranje dvaju festivala ne bi imalo puno smisla. Tako u programu »Luka Europa« sudjeluju Senko Karuza, Rosa Montero, Bronka Nowicka, Ondjaki, DBC Pierre, Igiaba Scego, Hassan Blasim, Lucy Caldwell, Željka Horvat Čeč, Guillermo Martínez i Chika Unigwe.



Programi će se odvijati na različitim lokacijama u gradu – u antikvarijatu Ex libris, na Botelu »Marina«, u »Dnevnom boravku«, Art-kinu Croatiji, Samovar baru, Gradskoj knjižnici Rijeka, Klubu Tunel, Villi Ružić…


U sve su ključene i riječke rock snage: Boris Štok i  Iz@ Medošević & ritam sekcija Borgie, dok će u sklopu programa vRIsak Cinema biti prikazani filmovi snimljeni prema knjigama iz biblioteke Europom u 30 knjiga.


U programu vRIsak Junior sudjeluju Davor Šunk, Srđan Dragojević, Andrea Peterlik Huseinović i Kašmir Huseinović, Željka Horvat Vukelja i Tomislav Baran, a bit će organizirana i prevodilačka radionica iz nizozemske književnosti.