Tradicionalna nagrada

Književni laureati zavičajnog priloga: Mireli Slukan Altić “Gorančica” za knjigu o Gomirju

Karolina Krikšić

Dražen Starčević, Mirela Slukan Altić i Eduard Krizmanić nagrade priloga Goranski Novi list primili u Gomirju / Foto Vedran KARUZA

Dražen Starčević, Mirela Slukan Altić i Eduard Krizmanić nagrade priloga Goranski Novi list primili u Gomirju / Foto Vedran KARUZA

Druga nagrada pripala je grupi autora koja je srcem ispisala knjigu "120 godina DVD-a Lukovdol", a treća Franji Švobu Franini za novu zbirku stihova "Jezerski din-don"



GOMIRJE – Mirela Slukan Altić, autorica knjige »Gomirje: povijest, identitet i fenomen prožimanja«, dobitnica je književne nagrade »Gorančica« za 2016. godinu što je već trinaest godina organizira Goranski Novi list. Riječ je o tradicionalnoj nagradi ovog zavičajnog priloga Novog lista, osnovanoj s ciljem promocije goranskih autora i tema, a ove je godine za nagradu konkuriralo ukupno deset knjiga. Procjena koje će od njih biti nagrađene, kao i svih prijašnjih godina, bila je zadatak tročlane prosudbene komisije koju čine mr. Vladimir Mance te profesori Jasminka Lisac i Marinko Krmpotić, a već uigrani trojac, osim prvoplasirane knjige, izdvojio je i »120 godina DVD-a Lukovdol« grupe autora kao drugoplasiranu te »Jezerski din-don« Franje Švoba kao trećeplasiranu.


Ponosni Gomirac


Kako je, predstavljajući nominirane knjige, istaknuo Marinko Krmpotić, prijašnjih godina nije bilo teško uočiti nedostatak autora i tema s područja Vrbovskog, no zato je ove godine, s obzirom na to da se prve dvije nagrađene knjige odnose na Gomirje, odnosno Lukovdol, to donekle kompenzirano. Zadovoljstvo prvonagrađenom knjigom, kao i činjenicom da je dodjela organizirana u Gomirju, nije krio dožupan Petar Mamula. Naime, kao predstavnik Primorsko-goranske županije koja podupire nagradu »Gorančica« i kao Goranin, dobro je upoznat s publicistikom što se tiče Gorskog kotara pa je inicijativa za ovu knjigu i krenula od njega.



Prošlogodišnje izdanje »Gorančice« bilo je prvo od pokretanja nagrade u kojoj je »lijepa književnost« prevagnula nad publicistikom. Ove godine, taj je omjer izjednačen. Osim »Gorančicom« nagrađene knjige »Gomirje: povijest, identitet i fenomen prožimanja« Mirele Slukan Altić te »120 godina DVD-a Lukovdol« grupe autora, kad je publicistika u pitanju, ove su godine na naječaj za ovu književnu nagradu bile prijavljene i »Povijest čabarskog kraja« višestrukog dobitnika »Gorančice« Slavka Malnara, zatim »Stambena baština u dolini gornje Kupe« Marka Smolea te »Hrvatska čitaonica sela Kuti – Bibliografija« Karmen Delač Petković.




Kad je pak beletristika u pitanju, u natječaju su sudjelovale knjige »Jezerski din-don« Franje Švoba Franine, »Zalog sidrenja« Davora Grgurića, »Negdje gore visoko« Silvije Klepac, »Bojovnik Nikola Šubić Zrinski« Tomislava Mrlea te »Dvanaest priča« Božice Lipovac.



– Budući da sam rodom Gomirac, logično bio sam među onima koji su pokrenuli ideju o pisanju sveobuhvatne povijesti ovoga kraja, a mislim da ovakve knjige zapravo predstavljaju prvi korak u revitalizaciji određenog kraja. Evo, Gomirje je taj korak učinilo, no nadam se da je posao tek započeo, odnosno da ćemo isto učiniti i u ostalim goranskim sredinama jer ovakve publikacije, između ostalog, pozitivno utječu na osvješćivanje lokalnog stanovništva u smislu spoznaje njihovog značaja kroz povijest – istaknuo je Mamula.


Ispisano srcem


Mirela Slukan Altić, voditeljica Centra za urbanu i lokanu povijest Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar« i redovita profesorica Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u knjizi »Gomirje: povijest, identitet i fenomen prožimanja« prikupila je najvažnije podatke iz dosadašnjeg proučavanja povijesti gomirskoga kraja, dodala nova saznanja do kojih je došla istražujući tu temu te napravila vrlo uspješan spoj starih i novih činjenica koje prikupljene na jednom mjestu daju do sada najuspješnije prikazanu povijest Gomirja.


Tročlano povjerenstvo biralo je među deset naslova


Tročlano povjerenstvo biralo je među deset naslova



Povijest Lukovdola, no više ispisana srcem negoli znanstvenom metodologijom, ponudila je grupa autora u knjizi »120 godina DVD-a Lukovdol«. Zdenka Krizmanić, Juraj Šragalj, Eduard Krizmanić, Damir Krizmanić i Pavao Babić u povodu 120. obljetnice DVD-a u Lukovdolu upustili su se u pripremu knjige koja je na koncu ponudila i kratku povijest Lukovdola, predstavila ljude i važne događaje vezane uz vatrogastvo, ali običaje karakteristične za ovaj kraj.


Trećeplasiranom knjigom »Jezerski din-don«, Franjo Švob Franina nakon punih 13 godina otkada je izdana njegova zbirka lirike »Pri kraji pota«, predstavio je nove stihove, a priznanje je, umjesto pjesnika, preuzeo Dražen Starčević, predsjednik Etnografske udruge »Sv. Juraj« Lič koja je i izdavač knjige.