Pjesnička zbirka

Knjiga pjesama Željke Horvat Čeč: Poezija koja se ne libi aktivizma

Davor Mandić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Smeta mi u poeziji kad je zatvorena, kad u pjesmi imaš tri filozofska pojma. Mene zanima književnost koja komunicira – rekla je Čeč



RIJEKA Olovna su vremena za poeziju, ali drugačija nisu nikad ni bila. Jedino što se promijenilo povećane su današnje mogućnosti za stipendiranje pjesnika ponekad čak i pristojnim iznosima, ali je pritom i višestruko smanjena i njihova društvena relevantnost. Sukus je to predstavljanja nove pjesničke zbirke Željke Horvat Čeč »Moramo postati konkretni« u izdanju V.B.Z.-a koje je u foyeru HNK-a Ivana pl. Zajca na mahove postajalo pjesničkom tribinom.


Ukoričene pjesme čakovečko-riječke pjesnikinje predstavili su spisateljica Tea Tulić i urednik knjige i također pisac Drago Glamuzina, ujedno i glavni urednik V.B.Z-a te umjetnički direktor 8. riječkog sajma knjiga i festivala autora »vRIsak« u čijem je kontekstu i predstavljena knjiga.


Tulić je izjavila da je pjesme imala prilike čitati i prije objavljivanja te da je odmah primijetila da u isto vrijeme nose i veliku snagu, kao i nježnost i toplinu, skrivenu u nešto grubljem leksiku. Glamuzina je pak rekao da su na knjizi radili čak dvije godine, da je dosta pjesama mijenjano a neke su i nastradale.




Čeč je inače u Rijeku doselila prije 10-ak godina studirati kroatistiku, a kako je rekla Tulić, odmah se uključila u književni život Rijeke pridruživši se Udruzi Katapult. Dosad je objavila dvije knjige, no ova je objavljena kod jednog od najvećih naših izdavača, što Tulić smatra velikim uspjehom, tim više što se radi o poeziji.


A pjesme su u knjizi složene u osam ciklusa heterogene tematike. Glamuzini je najdojmljiviji ciklus suočavanja s bolešću, no unatoč toj heterogenosti knjiga je po njegovu sudu povezana senzibilnošću, ali i konkretnošću kao programskom okosnicom.


Čeč je objasnila da je ta konkretnost zapravo koncept i linija kojom se željela kretati. Bio je to ujedno i radni naslov koji je ostao.


– Smeta mi u poeziji kad je zatvorena, kad u pjesmi imaš tri filozofska pojma. Mene zanima književnost koja komunicira – rekla je Čeč, koja se u svojim pjesmama ne libi ni aktivizma, kako su to primijetili predstavljači, na što je ona replicirala da je svaka dobra književnost angažirana.


U „tribinskom“ dijelu predstavljanja Glamuzina je još napomenuo da je objavljivanje poezije gubitak za izdavače, ali da on kao pjesnik smatra to izuzetno važnim pa je obećao da će V.B.Z. nastaviti objavljivati po pet zbirki pjesama godišnje.