Tinejdžerski roman

Knjiga koja se čita u dahu: Predstavljen roman “Hej, ne želim odrasti” Roberta Franka

Edi Prodan

Autor je roman namijenio dječjoj populaciji s kraja osnovne i na početku srednje škole, a nije želio uljepšavati stvarnost već izložiti, zanimljivu priču i dinamičnu radnju koja život koji nas okružuje iscrtava hiperealističnim tonovima



RIJEKA Puni »Stribor«, dječji ogranak Gradske knjižnice Rijeka, s velikim je zanimanjem u petak na večer pratio predstavljanje knjige, teenagerskog romana »Hej, ne želim odrasti« u izdanju zagrebačke Mozaik knjige. S velikim zanimanjem jer sadržaj knjige koju je, u sklopu 9. Sajma knjiga i festivala autora vRIsak, čitanjem ulomaka predstavila Verena Tibljaš, koordinatorica programskih aktivnosti Gradske knjižnice Rijeka, vrlo intrigantan, ali i zbog činjenice da autor romana Robert Frank poprilično neobična pojava u svijetu književnosti. Frank je naime bio dugogodišnji novinar Novog lista, i to u jednoj od najtežih formi – istraživačkom novinarstvu, da bi danas bio na poziciji voditelja odnosa s javnošću HNK »Rijeka«.


– Svojim romanom namijenjenom dječjoj populaciji s kraja osnovne i na početku srednje škole, nisam želio uljepšavati stvarnost već izložiti, nadam se, zanimljiv priču i dinamičnu radnju koja život koji nas okružuje iscrtava hiperealističnim tonovima. Bez uljepšavanja, bez lakiranja. Da, moglo bi se reći da u mom romanu ima i poprilično autobiografskih elemenata jer i ja sam imao jedno, recimo to tako, vrlo temperamentno odrastanje, kao i to da je njegovom nastajanju donekle pomogla i činjenica da moja kći Ema upravo završava prvi razred gimnazije, no radnja i likovi su ipak u cijelosti autonomni, jedinstveni, istaknuo je Frank čija je dosadašnja, kao i aktualna karijera također izazvala velik broj pitanja okupljene publike.


Uz vrlo dinamičnu radnju koja naprosto ne dopušta pauzu već se »Hej, ne želim odrasti« čita u »jednom dahu«, zanimljivost romana je i činjenica da je jedan od njegovih glavnih likova grad Rijeka tako da je grad na Rječini dobio još jednu svoju zanimljivu posvetu. Baš kao što je i s Robertom Frankom riječka književna scena postala bogatija za jednog u svakom smislu osebujnog autora.




– Pomalo sam bio iznenađen kad je izdavač moj roman tiskao u tri tisuće komada što je za hrvatske prilike golema naklada, a jako mi je drago da je predložen za uvrštavanje na listu školske lektire. To mi je svakako poticaj da nastavim pisati, zapravo te već činim jer će »Hej, ne želim odrasti« u najskorije vrijeme dobiti i svoj nastavak. Još realističniji, još iskreniji, skoro pa brutalan po predstavljanju trenutka u kojem živimo, završio je Frank.


A svakako mu je bilo drago i to da se nakon službenog predstavljanja spontano formirao red djece koja su željela da im autor potpiše njihov osobni primjerak zanimljivog teenagerskog, riječkog romana.