Mozaik knjiga

Klasična bajka na moderan način: Novo izdanje Malog princa čitatelje vodi u proširenu stvarnost

Portal Novilist.hr

Foto Sanja Srdić

Foto Sanja Srdić



Knjiga Mali princ objavljena je prvi put u Parizu 1943. godine i od tada do danas postala je kultna knjiga i među djecom i među odraslima. Kroz priču o malom princu, autor Antoine De Saint-Exupéry izrekao je jednostavne, ali važne istine o pravim vrijednostima ljudskog života.


76 godina nakon prvog objavljivanja, u izdanju Mozaika knjiga, u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu predstavljeno je prvo izdanje klasične bajke na moderan način u Hrvatskoj. Uz podršku Samsunga po prvi puta u Hrvatskoj Mali princ nudi proširenu stvarnost. Na određenim stranicama nalaze se crvene ruže koje sve čitatelje vode u proširenu stvarnost, odnosno dodatne sadržaje kao što su glazba, igre i svijet maloga princa u 3D formatu.


Književni kritičari za knjigu kojoj predviđaju veliki uspjeh vole reći da je to novi Mali princ, nastavlja Težak i dodaje kako je takva usporedba dokaz njegove važnosti. „Mali princ simbol je dobre knjige. Nijedna knjiga koju uspoređujemo s ovom nije ju nadrasla. Stvoreni su jedino likovi kao što su Petar Pan ili Pinokio, ali oni su tek simboli djetinjstva, dok Mali princ djetinjstvo nadrasta, on je simbol savjesti čovječanstva“, smatra Težak.




Govoreći o važnosti ovog djela, Težak je rekla da je autor na neki način bio vizionar, dok lik malog princa ima ulogu sudca. „U Malom princu, za razliku od većine ostalih naslova, imamo obrnutu situaciju. Tu čudesan lik dolazi iz poetičnog svijeta u naš, realni svijet i zapravo nam održi lekciju nakon čega se vraća u irealan svijet. Mali princ sudac je koji na zemlji osuđuje laži, birokraciju, taštinu, licemjerje, otuđenost i dvoličnost, a afirmira prijateljstvo, ljepotu, druženje, zapravo sve ono što je lijepo“, zaključila je Težak.


Na promociji u zagrebačkom Hoću knjigu sudjelovao je i novinar Dražen Tomić koji je istaknuo kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem kultna priča postaje digitalna. „Tehnologija nam danas omogućuje da stvarnost postane drugačija, da knjiga vise nije samo papir. Nova tehnologija udahnula je ovoj knjizi novi život. Treba istaknuti da ovdje tehnologija nije sama sebi svrha, ona je ovdje samo proširuje priču i daje joj novi element“, poručio je Tomić.


Na promociji knjige ulomke iz Malog princa čitale su Lea Detić i Una Vasilik iz Škole lijepog čitanja.