Roman za djecu

KNJIGULJICA Giorgio Surian stvorio je osebujnu urbanu bajku za djecu

Kim Cuculić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječ je o romanu za djecu i mlade, književnom prvijencu nacionalnog opernog prvaka Giorgia Suriana



RIJEKA Giorgio Surian, svjetski proslavljeni bas bariton, mnogostruko nagrađivani nacionalni prvak opere, uskoro će objaviti svoj književni prvijenac – roman za djecu i mlade pod naslovom »Knjiguljica«. Knjiga s ilustracijama u boji Sunčice Tavrić trebala bi izići krajem srpnja u izdanju Modernist nakladništva iz Varaždina. Giorgio Surian jedan je od najsvestranijih hrvatskih opernih umjetnika.


Zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa okušao se u raznim ulogama, ostavljajući u njima djela trajne vrijednosti. Snažnog izvedbenog temperamenta, živog interesa za sve fenomene opere kao žanra (priča, pjevanje, gluma, glazba, kulise…), snažne karizme na pozornici, napisao je knjigu za djecu i mlade koja poticajno poručuje kako najbolje ideje, duhovne težnje te plemenitost otkriva i nudi knjiga, koliko god ona danas bila zasjenjena atraktivnim ali često površnim digitalnim svijetom.


Giorgio Surian priča o knjizi u osebujnoj urbanoj bajci. Ona je mala čarobna knjižica imenom »Knjiguljica« koja vidi o čemu ljudi sanjaju, čemu su težili, zaviruje u ono što godinama skriveno nose u srcu dok hranjeni iluzijama, zavaravajući sebe i druge, tonu u košmar niskih i beskorisnih stvari. Mala »Knjiguljica« bljeskom neočekivanosti unosi poruku nade, pomirenja i boljitka.




Svojim moćima teži tome da dobro bude spoznato kako bi dijete, pojedinac, obitelj, zajednica ili čitavo društvo opstali u skladu i sreći. Priča Giorgia Suriana potvrđuje: s »Knjiguljicom« u blizini, svi odjednom ugledaju ono što su godinama bezuspješno nastojali vidjeti. Svaka njezina gesta otkriva im cijelu riznicu skrivene ljepote, upravo otvorena stranica spašava ih znanjima u koja se sumnjalo.


Riječ je o iznimnom djelu neobične i neuobičajene tematike koja se usudi razmatrati krhkost ljudskog bića i njegove duše. Pozitivan dojam dodatno garnira dirljiva demontaža globalno obesmišljene virtualne ne/stvarnosti, iako se pojam mobitela, tableta, Facebooka, televizije i interneta – ne spominje ni jedan jedini put.


Vizualna nadgradnja s potpisom autorice Sunčice Tavrić, dragocjeno puni književna nastojanja »Knjiguljice« te pomaže mladom čitatelju/čitateljici da na vlastitoj koži osjetiti i shvatiti snagu knjige.