Manifestacija

Još malo do Noći knjige: Ove godine zaštitni joj je znak – Knjigomir

Davor Mandić



Manifestacija Noć knjige održat će 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Ove godine zaštitni joj je znak Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je priskrbilo čitanje, a tema manifestacije su »Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa«. Planirano je oko 800 programa u 174 grada i mjesta.


Što se Rijeke tiče, zanimljiv bi program moglo biti druženje »Zašto pišemo?« u Tower centru u Hoću knjigu u 19 sati, na kojem će riječki pisci govoriti o svojem pisanju. U Noći knjige na Kozali u MO-u Kozala, također u 19 sati, u bogatom programu gostovat će Kristian Benić, autor tekstova o povijesti i ljudima Kozale, organizirat će se čitanje odabranih bajki pod zvijezdama za djecu, kao i putopisno predavanje »Alan Ford tim – do Mongolije i nazad«. U Makedonskom kulturnom društvu »Ilinden« bit će organizirana književno-poetska večer od 19 sati, a čitat će se poezija i proza na makedonskom i hrvatskom jeziku. Najmlađima bi moglo biti zanimljivo Kampiranje u knjižnici u Dječjem odjelu Stribor GKR-a, no ono je rezervirano samo za članove čitateljskog kluba Bookdragons, a starijima popusti u gotovo svim prostorima u kojima se u Rijeci prodaju knjige. Od programa spomenut ćemo još Akciju bezglasnog čitanja, koja će se održati na Rivi od 18 sati, na kojoj će snage ukrstiti članovi više čitateljskih klubova.


– Pokret je s autobusne stanice Riva u 18 sati, gdje se ukrcavamo na autobusnu liniju 2 – smjer Trsat. Čitajući u autobusu, stižemo sve do Dvorane mladosti, gdje se drugi dio akcije odvija na platou ispred Ogranka Trsat. Akcija je otvorena za sve one koji se usuđuju u javnosti biti viđeni s knjigom i/ili stripom! – kažu iz GKR-a. Svečano otvaranje u NSK-u započet će predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, pri čemu se nadamo i Knjigomirovoj pomoći.