Klasik stvoren za čitanje

Imala je mačku i svirala je na gitari: Šest desetljeća romana “Doručak kod Tiffanyja”

Kim Cuculić

Istoimeni film snimljen je 1961. godine u režiji Blakea Edwardsa, a Holly je vrlo uspješno utjelovila Audrey Hepburn

Istoimeni film snimljen je 1961. godine u režiji Blakea Edwardsa, a Holly je vrlo uspješno utjelovila Audrey Hepburn

Roman opisuju kao »pravi mali dragulj, prožet nostalgijom i nježnošću«, dok je šarmantna i neuhvatljiva Holly jedan od nezaboravnih ženskih likova u suvremenoj književnosti



Stanovao sam u toj kući oko tjedan dana kad sam primijetio na škrabici stana broj 2 neobičnu posjetnicu. Na njoj bijaše otisnuto prilično kićenim ispupčenim slovima: Gđica Holiday Golightly, a ispod toga, u kutu: Na proputovanju… Međutim, premda gospođica Golightly nije ni znala da ja postojim, osim kad je trebalo da joj otvorim ulazna vrata, ja sam u toku tog ljeta postao izvanredan poznavalac njena života… Imala je mačku i svirala je na gitari.


U dane kad bi sunce pripeklo, oprala bi kosu pa bi s mačkom, zapravo riđim tigrastim mačorom, sjedila na protupožarnim stepenicama i prebirala po gitari sve dok joj se kosa ne bi osušila – ovako je u romanu »Doručak kod Tiffanyja« američkog pisca Trumana Capotea opisana njegova junakinja Holly Golightly, ekscentrična mlada žena hirovita i nekonvencionalna ponašanja.


Capote je već bio proslavljeni pisac u vrijeme kad je 1958. objavljen ovaj roman, koji će postati jedno od njegovih najslavnijih i najutjecajnijih djela. Sljedeće godine navršit će se 60. godišnjica objavljivanja »Doručka kod Tiffanyja«, čija je filmska verzija nedavno prikazana na Hrvatskoj televiziji. Roman opisuju kao »pravi mali dragulj, prožet nostalgijom i nježnošću«, dok je nepredvidljiva i nepostojana, šarmantna i neuhvatljiva Holly jedan od rijetkih ženskih likova u suvremenoj književnosti koji je nezaboravan.


Filmska ikona




Njezin buran i bučan život, pun obožavatelja i čudnih prijatelja, opisuje njezin susjed iz kuće – mladi književnik koji ulazi u njezin život kao prijatelj kojem povjerava svoj životni košmar, ispod kojeg se krije njezina iskonska žudnja za mjestom gdje će, kako kaže Holly, ona i sve njezino pripadati jedno drugome.


Šezdeset godina romana Trumana Capotea


Šezdeset godina romana Trumana Capotea



Istoimeni film snimljen je 1961. godine u režiji Blakea Edwardsa. U ovom proslavljenom filmu Holly je vrlo uspješno utjelovila Audrey Hepburn, a pisca Paula Varjaka tumači George Peppard. Ovaj film stekao je status filmskog klasika prije svega zbog »kemije« između dvoje glavnih protagonista, zanimljivih dijaloga te nekoliko antologijskih scena. »Doručak kod Tiffanyja« mjera je za sreću i uspjeh Holly Golightly. Ona živi punim plućima, uživa u životu, netipična je, ponekad malo nestabilna i – traži bogatog muža. Ovaj realistični roman 20. stoljeća postao je klasik svjetske književnosti, namijenjen svim generacijama čitalaca.


Iako je u filmu Hepburn zasjenila Pepparda, uloga mladog i neodlučnog pisca smatra se najboljom u njegovoj karijeri. Film je poznat najviše po Holly, koja je postala filmska ikona – sa svojom cigaretom, malom crnom haljinom i večernjom ružičastom haljinom postala je uzor djevojkama diljem svijeta.



Godine 1948. objavljen mu je prvi roman »Drugi glasovi, druge sobe«, kojim je odmah izazvao pozornost i priznanje književne kritike, ali jednako tako i kontroverze, ponajviše zbog pristupa homoseksualnosti. Međutim, prevladalo je mišljenje da se na američkoj literarnoj sceni pojavilo novo ime vrijedno pažnje. Na listi bestselera New York Timesa nalazio se punih devet tjedana, za vrijeme kojih je prodavano i do 26.000 primjeraka knjige. Knjiga govori o mladom transvestitu u potrazi za srećom. Nakon toga uslijedio je mnogo popularniji »Doručak kod Tiffanyja«. Iako nije prodavan kao »Drugi glasovi, druge sobe« dostigao je svjetsku popularnost, pogotovo spomenutom ekranizacijom. Svojevremeno je na televiziji imao svoj talk show pod jednostavnim naslovom »Truman Capote talk show«.


Njegovo posljednje dovršeno djelo je »Glazba za kameleone« iz 1980. godine. Njegov zadnji roman »Uslišane molitve« objavljen je nakon njegove smrti. U njegovim se djelima isprepleću humor i strava, te s lakoćom prenosi čitatelja u strane, neobične svjetove, kao i u uobičajene, urbane krajolike.



Radnja filma se odvija u New Yorku. Film počinje uz temu Henryja Mancinija »Moon River« i prizorom Audrey Hepburn ispred draguljarnice Tiffany’s. Kad se književnik Paul doseli u kuću, čuje dreku stanodavca na Holly koja ga je opet probudila zbog ključeva. Zaljubljuju se na prvi pogled, ali Paulu se ne sviđa Hollyino zanimanje eskort djevojke. Holly također zarađuje novce prenoseći kodirane poruke zatvorenog mafijaškog šefa, iako toga nije svjesna. Paul je pisac koji je napisao zadnju knjigu prije pet godina. Iako stalno tvrdi da piše novi roman za koji treba vremena, nikako da ga započne.


Živi kao žigolo – što je prva poveznica s Holly. Ona traži svog idealnog muškarca, dok u isto vrijeme smatra sve muškarce štakorima i superštakorima. Kako priča ide, tako se produbljuje i Paulovo i Hollyjino prijateljstvo. Nakon što završi u zatvoru zbog kodiranih poruka i povezanosti s narkoticima, njezine zaruke propadnu i ona se ponovo nađe u lošem stanju. Paul joj održava bukvicu te ona dolazi do samootkrića tko ona zapravo jest i napokon postaje sretna. Završna sekvenca – njih dvoje stoje na kiši s bezimenom mačkom koju je Holly probala napustiti bježeći sama od sebe…


Ekscentričan šarm


Truman Capote jedan je od najkontroverznijih pisaca američke književnosti, koji je svjetsku popularnost stekao romanom »Hladnokrvno ubojstvo«. Zvali su ga »rajska ptica jet-seta«, »briljantni mali monstrum iz Alabame«, »američki Proust«… Kroničar elegancije, bludnik, prvorazredni ‘dandy’ i genijalni samoreklamer, Truman Capote bio je osoba u čijem su ekscentričnom šarmu i sarkazmu uživale i pribojavale ga se najznačajnije ličnosti tadašnjeg političkog i kulturnog života Amerike. Kao Truman Streckfus Persons rođen je 1924. u Louisiani, u New Orleansu, a umro je u 60. godini u Los Angelesu. Bio je usamljen kao dijete, što se odrazilo i na njegov književni stil.


Majka mu je pri porodu imala samo šesnaest godina, što je rezultiralo razvodom roditelja kad je Capote imao samo četiri godine, te je tada poslan u Alabamu gdje su ga odgajali majčini rođaci, koje je kasnije opisao u pripovijetki »Božićna uspomena«. Bio je susjed i prijatelj Harper Lee, autorice romana »Ubiti pticu rugalicu«. Godine 1933. seli u New York majci i njezinu drugom suprugu, te mu se tako mijenja ime u Truman Garcia Capote. Pohađao je Trinity college, a sa 17 godina dobiva dvogodišnji ugovor u New York Timesu. Godine 1943. piše roman »Ljetno krstarenje« koji je naknadno objavljen 2005. godine, a samo zahvaljujući tome što su u njegovom stanu u Brooklynu nađeni rukopisi.


Capote je umro 1984. od bolesti jetre izazvane pretjeranom zlouporabom alkohola i droga. Nagađalo se o njegovoj homoseksualnosti, ali iako se nikad nije ženio, nema čvrstih dokaza za to. Film snimljen prema njegovom životu u 2006. godini, pod naslovom »Capote« dobio je nagradu Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu (Philip Seymour Hoffman). Film zapravo opisuje istraživanje i pisanje romana »Hladnokrvno ubojstvo«. Za kraj, navedimo nekoliko Capoteovih citata: Riječi su me oduvijek spašavale od tuge. Cijela je književnost puko tračanje. Što je glumac bolji, to je gluplji. Kad pišem vjerujem više u škare, negoli u kemijsku olovku.