Najava

Hrvatski prijevod “Vječnog fašizma”: Predstavljanje Ecove knjige u Ex librisu

Kim Cuculić

Foto Reuters

Foto Reuters

Eco u četrnaest elemenata sažima dijelove svakog fašizma, upotrebljavajući njegov arhetip koji naziva ur-fašizmom 



RIJEKA  Hrvatski prijevod knjige »Vječni fašizam« Umberta Eca, u izdanju TIM pressa iz Zagreba, bit će predstavljen u četvrtak, 2. svibnja, u Antikvarijatu Ex libris u 19 sati. Knjigu će predstaviti prevoditelj i autor pogovora Damir Grubiša, te urednik i nakladnik Hašim Bahtijari.


– Fašizam se danas, kao ideologija i pokret, reinkarnira u stotine novih likova: u liku skinheadsa (naziskinsa), u liku nogometnih navijača s huliganskim metodama koji se skrivaju iza patriotskih transparenata i hiper-patriotske euforije, u kršćanske fundamentaliste koji siju homofobiju, u veterane prošlih ratova koji žele arbitrirati u društvu umjesto legalnih institucija, evokatore poraženih snaga iz Drugoga svjetskog rata, izvođače degutantnih fašističkih pjesama, promicatelje nasilja i netolerancije, ksenofobije, nacionalizma, ratnohuškačkog militarizma – sve te likove rese slične karakteristike. U pozadini tih novih pojava fašizma, tog vječnog fašizma, stoje mnogostruke krize.


U tim procjepima raste i buja »ljuta trava« vječnog fašizma, i Ecova je nedvojbena zasluga što je ukazao na te njegove sastojke, a na nama je da ih detektiramo u našim društvima i razvijemo protutijela kojima ćemo prepoznati, utvrditi i liječiti društvo od ovakvog tipa političke patologije, ali ne post festum, kao što se to dogodilo s fašizmom, nacizmom, ustaštvom i drugim njihovim inačicama, već kao prevenciju – da se takvo nešto nikad ne dogodi – piše u najavi predstavljanja.




Prema Ecu, ideologija fašizma je bila pragmatični skup ideja i načela, duboko antimaterijalistička, antiindividualistička, antiliberalna, antidemokratska, antikomunistička i antikapitalistička (samo deklarativno) – ali i kontradiktorna u svojoj izvedbi jer formalno koegzistira i s monarhijom i s jakom Katoličkom crkvom, ali u njima uspijeva pronaći saveznike. U drugom dijelu eseja Eco, iz kulturološke perspektive, u četrnaest elemenata sažima dijelove svakog fašizma, upotrebljavajući njegov arhetip koji naziva ur-fašizmom. Na kraju Eco upozorava kako je ur-fašizam još uvijek oko nas, često neuniformiran i zakamufliran.