Znanstveno-književni skup

HKD najavio susrete “Petar Kanavelić i Korčula”

Kim Cuculić



RIJEKA Hrvatsko književno društvo iz Rijeke najavilo je druge Međunarodne znanstveno-književne susrete »Petar Kanavelić i Korčula«.


Ove godine susreti će biti održani od 20. do 22. svibnja, a okupit će dvadesetak sudionika iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije i Bugarske. Program susreta najavio je Valerio Orlić, dok se Ernie Gigante Dešković osvrnuo na prošle godine održane prve susrete i zbornik radova.


Gigante Dešković istaknuo je da je riječ o međunarodnom skupu koji se koordinira iz Rijeke, povezujući Rijeku i Korčulu. Naglasio je i da HKD nije samo riječko, nego i društvo koje djeluje širom Hrvatske. Također je kazao i da HKD nema ambiciju biti samo književno društvo, već se bavi i organiziranjem susreta znanstvenog karaktera.




Susreti u Korčuli posvećeni su valorizaciji lika i djela znamenitog Petra Kanavelića, jednog od najvećih hrvatskih pisaca 17. stoljeća. Petar Kanavelić (Korčula, 1637. – Korčula, 1719.), hrvatski je pjesnik, epski i dramski pisac te posljednji muški potomak stare, vrlo bogate i ugledne korčulanske plemićke obitelji. Kanavelićev književni opus jedan je od najopsežnijih i najraznovrsnijih u 17. stoljeću i starijoj hrvatskoj književnosti.