Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
7. prosinca 2019.
Novi dvobroj časopisa

"Gordogan": Neobjavljeni Krležini tekstovi

Stjepan Ćosić, Zlatko Uzelac, Nenad Ivić i Božo Kovačević / Foto: Damir ŠKOMRLJ
Stjepan Ćosić, Zlatko Uzelac, Nenad Ivić i Božo Kovačević / Foto: Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2015. u 8:24 2015-02-20T08:24:23+01:00

Prava poslastica su, uz temat o Krleži, tri dosad neobjavljena teksta iz njegove još uvijek neistražene ostavštine – pismo Miji Mirkoviću i dva Krležina članka o Zvonimiru Richtmannu

RIJEKA  Časopis »Gordogan« neki nazivaju, prema navodima njegovih urednika, neredovitim stoljetnim kalendarom i povremenikom, no te šaljive prispodobe teško mogu reći koliko je to ozbiljan izdavački pothvat.

Uredništvo i suradništvo, koje se dobrovoljno odriče svog honorara za boljitak tiskovine i radi aktivnosti izdavanja knjiga, u posljednjem je broju, jučer predstavljenom u Rijeci, ponudilo čitateljstvu na uvod 270 gustih stranica koje spajaju strast za poviješću i volju za otvaranje aktualnih tema.

Tako je naime »Gordogan« predstavio jedan od njegovih urednika – Nenad Ivić – sinoć konferansje u antikvarijatu Ex Libris, uz goste-urednike Božu Kovačevića, Stjepana Ćosića i Zlatka Uzelca.

   Nije slučajno na naslovnici novog broja Krležin šešir; osim što je časopis »posudio« ime od Radovana Ivšića, jednog od najvećih Krležinih kritičara, često je njegovo bavljenje Krležom pa tako i novi broj ima veliki temat posvećen ovom piscu. O tematu je govorio Kovačević, istaknuvši posebnu poslasticu: objavljivanje triju nikad dosad objavljenih Krležinih tekstova.

   – Radi se o jednom pismu Miji Mirkoviću i o dva Krležina članka o Zvonimiru Richtmannu, publicistu, filozofu i fizičaru. Tekstovi o Richtmannu su za sladokusce koji se bave Krležom i mislim da se u Krležinoj ostavštini, koja je još neistražena, neće naći iskrenijih i uzbudljivijih tekstova od ovih – rekao je Kovačević.

   Ćosić je govodio o dvama tekstovima vezanim za Dubrovnik, koja oba spadaju u dio »Gordogana« zainteresiran za povijest. U jednom riječ je o podvigu dubrovačkog kapetana Nikole Primorca, koji je za okladu 1870. godine preplovio na maloj jedrilici od Liverpoola do Bostona i natrag, što je tada bio podvig bez premca.

Drugi članak vezan je uz slabo istraženu pojavu dubrovačkih Srba katolika u 19. stoljeću i njihovu poeziju, koju su koristili u političko-propagandne svrhe.

   Jedan od priloga novog »Gordogana« je i razmatranje pojave jedne od posljednjih intervencija u zagrebački urbani prostor: zgrade Muzičke akademije. Zlatko Uzelac analizirao je njeno pojavljivanje, rekavši da je po njemu, unatoč brojnim kritikama, riječ o jednom od najznačajnijih arhitektonskih djela početka 21. stoljeća, i stilski i arhitektonski.

   Kratko je za kraj predstavljena i knjiga »Grč Sirene«, urednika Nenada Ivića, nastala upravo kao rezultat odricanja od honorara. Knjiga donosi izbor pjesničkih tekstova objavljenih u »Gordoganu« od 2003. do 2013., nastao, po Ivićevu priznanju kao i gotovo sve inicijative u časopisu, na poticaj glavnog urednika Branka Matana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.