Lukovdol

Goranovo proljeće: Uručene nagrade laureatima Denisu Ćosiću i Martini Vidaić

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Stihovi mladih pjesnika iz Hrvatske i Slovenije bili su sjajan uvod u nastup inozemnih pjesnika. Goranovo proljeće, naime, već tradicionalno ugošćuje i strane pjesnike koji su ovog puta pristigli iz 14 europskih zemalja



LUKOVDOL Spontano i s puno emocija – a to su često bile i odlike poezije Ivana Gorana Kovačića – jučer je u Goranovom rodnom Lukovdolu održan središnji dio ove tradicionalne pjesničke priredbe na kojem se već punih 56 godina dodjeljuju nagrade najuspješnijim mladim pjesnicima pod nazivom Goran za mlade pjesnike. Ovogodišnji laureat je Denis Ćosić, koji je ovo značajno priznanje zaslužio za rukopis pod naslovom »Crveno prije sutona«, odlučio je žiri koji je djelovao u sastavu Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Martina Vidaić.


Uz dodjelu Gorana za mlade pjesnike Ćosiću, žiri je u konkurenciji 54 pristigla rukopisa autora mlađih od trideset godina i bez do sada objavljene zbirke, pohvalio i rukopise Tomislava Augustiničića (»Ipak, zora«), Nine Bajsić (»Pjesme za svaki slučaj«), Lane Bojanić (»Pribor za lov i vremeplov«), Karle Crnčević (»Linija brijega«) te Ljiljane Logar (»Zbirka«).


Najmlađi literati 


Nagradu je Ćosiću predao Marko Pogačar, čelni čovjek Goranova proljeća, a Ćosić je zahvalio čitanjem »Simbioze« – jedne od pjesama iz nagrađenog rukopisa koji će uskoro, što je također dio nagrade, biti ukoričen.




Uz mladog Ćosića, dodjeli nagrada Goranovog proljeća radovati su se mogli i najmlađi literati, osnovci i srednjoškolci čije su pristigle radove ocjenjivali i procjenjivali ugledni hrvatski pjesnici Miroslav Mićanović i Branko Čegec, a po njihovom mišljenju u kategoriji učenika osnovnih škola najuspješniji su bili Marta Zega, Luka Jolić i Lovro Rešetar, dok su u kategoriji učenika srednjih škola i gimnazija to bili Nikita Lovrinčević, Filip Marković i Dubravka Težak. Naravno, svatko od njih pročitao je po jednu svoju pjesmu, a pridružila im se potom i mlada slovenska gimnazijalka Urška Jurajevčič, učenica prvog razreda gimnazije u Črnomlju, pobjednica slične manifestacije koja se u Gorskom kotaru susjednim krajevima Bele Krajine održava pod nazivom Župančičeva frulica.


Stihovi mladih pjesnika iz Hrvatske i Slovenije bili su sjajan uvod u nastup inozemnih pjesnika. Goranovo proljeće, naime, već tradicionalno ugošćuje i strane pjesnike koji su ovog puta pristigli iz 14 europskih zemalja, a predstavili su se Slovenka Jana Putrle Srdić, Litvanac Udo Kawasser te Francuskinja Laurence Vielle. I dok je zbog sličnosti jezika dojmljive stihove Putrle Srdić bilo lako razumjeti, Kawasser i Vielle izveli su pravi mali poetsko-fonetski show koji je publiku natjerao na aplauze. Kawasser je svoja iskustva boravka na Kubi i u Južnoj Americi pretočio u pjesmu kroz koju je iznio stotinjak kombinacija naziva vezanih uz biljku mango, a sve skupa je izveo na latino strastven način. Još je bolja bila Vielle, koja se uz pratnju frulice makedonskog pjesnika Vladimira Martinovskog odlučila za igranje gotovo svima poznatom riječi »amor«, što je izvela na iznimno sugestivan i temperamentan način pokazavši kako poezija stanuje i u izrazu, a ne samo u napisanom stihu.


Nastup stranih pjesnika


Nastup stranih pjesnika jučerašnje je druženje podignuo na još višu razinu i definitivno pridonio kvaliteti priredbe, koju je vrlo dobrom recitacijom Goranova »Rodnog kraja« otvorila mala Lukovdolka Ema Žagar, a sjajno vodila Matija Prskalo koja je na kraju priredbe zahvalila svima koji su pripomogli u organizaciji – Ministarstvu kulture RH, Primorsko-goranskoj županiju, Gradu Zagrebu, Gradu Rijeci, Gradu Vrbovskom te suorganizatorima u Zagrebu, Rijeci, Puli i Gorskom kotaru, posebno Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom.


Nagrada »Ivan Goran Kovačić«


Poseban dio programa bila je Nagrada »Ivan Goran Kovačić«, koja je ovom prigodom prvi put dodijeljena, a primila ju je Martina Vidaić za zbirku »Mehanika peluda«. Riječ je o nagradi koja će se dodjeljivati svake dvije godine, a za nju su ovoga puta mogle konkurirati knjige objavljene u razdoblju od 1. studenoga 2016. godine do 31. listopada 2018. i to samo kod nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj. Nagrada se sastoji od skulpture akademskog slikara Igora Rufa, plakete i novčanog iznosa od 10.000 kuna, a na temelju objavljenih knjiga odluku o pobjednici donio je žiri u satavu Dorta Jagić, Branislav Oblučar i Tonko Maroević, dok je nagradu pobjednici uručio Marko Pogačar.