Književno plodna 2014.

Za nagradu Gorančica prijavljeno 17 knjiga

Marinko Krmpotić

S prošlogodišnje dodjele nagrade / Snimio Marko GRACIN

S prošlogodišnje dodjele nagrade / Snimio Marko GRACIN

Na granici između proze i publicistike je knjiga Rudolfa Crnkovića »Sa 'Zvonimirom' po Americi«, a sličnu stilsku dvojnost nudi i »Blago s Risnjaka« Tomislava Mrlea 

Do kraja siječnja na adresu Goranskog Novog lista na jedanaestu po redu »Gorančicu« prijavljeno je 17 knjiga po čemu je 2014. godina jedna od produktivnijih u jedanaest godina dugoj povijesti dodjeljivanja ove književne nagrade. Već po tradiciji najveći broj knjiga vezan je uz područje publicistike pri čemu autori obrađuju različite teme. Tako delnički proučavatelj povijesti Željko Laloš u djelu »Tragom delničke prošlosti« obrađuje različite pojedinosti iz bliže i dalje prošlosti grada pod Petehovcem, a Matija Glad u knjizi »Ceste Primorsko-goranske županije« detaljno obrađuje povijest cestogradnje na području zeleno-plave županije. Antun Crnković u knjizi »Rat u oazi mira« ponudio je sliku povijesnih dana Domovinsklog rata s gledišta tadašnjeg zapovjednika delničke policijske postaje, a Alojzije Frković stvorio je pažnje vrijednu knjigu »U Crnom Lugu više nema praćki« kojom na dojmljiv način govori o Aktivu za zaštitu ptica koji je početkom šezdesetih godina djelovao u ovom goranskom naselju. Davor Grgurić u knjigu »Goranska jela – vazemska nadela« uobličio je svoje višegodišnje bavljenje proučavanjem ovog dijela goranske gastronomije, a iz pera Jurja Batelje proizašla je knjiga »Blaženi Alojzije Stepinac u pohodu Župi Brod Moravice« koja već naslovom jasno iskazuje temu koju obrađuje. Vladimir Mance i Mladen Merkaš zajednički su tekstom i slikom stvorili knjigu »Značajni krajolik Vrajži prolaz i Zeleni vir« koja je puno više od turističkog vodiča, a grupa autora koju čine pedagoške stručnjakinje koje rade na području Gorskog kotara osmislila je »Priručnik pedagoške dokumentacije«.   

O jeziku u dvije knjige




Tematiku školstva obrađuje i zanimljivi pretisak »Spomenice obće pučke škole u Ravnoj Gori«, a Marko Smole za jedanaestu je »Gorančicu« priredio nastavak svoje knjige o arhitekturi čabarskog kraja pri čemu njegovo slovensko-hrvatsko izdanje nosi naziv »Stavbna dediščina v dolini zgornje Kolpe in Čabranke (1. nadeljevanje)/Stambena baština u dolini gornje Kupe i Čabranke (1. nastavak)«. 



Pažnje je vrijedna činjenica da autori dolaze iz različitih područja Gorskog kotara pa tako Delnice predstavlja Željko Laloš, Fužine (Belo Selo) Matija Glad i Alojzije Frković (Vrata), Brod Moravice Antun Crnković, Juraj Batelja i Karmen Delač Petković, Čabar Slavko Malnar i Marko Smole, Crni Lug Tomislav Mrle, Vrbovsko Nadica La Rossa, Skrad Vladimir Mance i Mladen Merkaš, Ravnu Goru Zvonimir Erjavec i Spomenica ravnogorske osnovne škole, dok Gorski kotar u cijelosti predstavljaju knjige čiji su autori Davor Grgurić, odnosno Grupa autora koja je napisala knjigu »Priručnik pedagoške dokumentacije«.





    Uz brojna područja života goranski autori i prošle su se godine zanimali za proučavanje jezika i govornog blaga Gorskog kotara pa su zahvaljujući tome stvorene dvije zanimljive knjige – Slavko Malnar objavio je »Rječnik govora čabarskog kraja« potrudivši se »prevesti« oko 70.000 hrvatskih riječi na tršćansko narječje, a Zvonimir Erjavec svoj je višegodišnji rad na proučavanju jezika i govora Ravne Gore uobličio u »Ravnogorski rječnik«. 


    Na granici između proze i publicistike je knjiga Rudolfa Crnkovića »Sa ‘Zvonimirom’ po Americi«. Naime, knjiga je sastavljena od dva dijela – u prvom je Karmen Delač Petković uz brojne suradnike obradila život i djelo ovog brodmoravičkog vrsnog tamburaškog stručnjaka, a drugi dio je pretisak Crnkovićeva putopisa »Sa Zvonimirom’ po Americi«, teksta nastalog nakon što je s tamburaškim orkestrom »Zvonimir« obišao znatan dio SAD-a. Sličnu stilsku dvojnost nudi i knjiga »Blago s Risnjaka« čiji je autor Tomislav Mrle u prvom dijelu klasičnim proznim izrazom čitatelja upoznao s jednom od crnoluških legendi, a u drugom dijelu je ista ta priča obrađena kroz slikovnicu.   


Čista poezija


Čistu pak poeziju nude Nadica La Rossa u svojoj zbirci poezije »S okusom soli«, odnosno slovenski filolog Jakob Muller koji je pod nazivom »Pušelc damačeh« objavio zanimljivu antologiju poezije nastalu na raznovrsnim govorima čabarskog kraja. 


    Jedanaesta »Gorančica«, sudeći po vrijednosti prispjelih naslova, bit će jedna od najkvalitetnijih do sada što potvrđuje i činjenica da je u konkurenciji i pet dosadašnjih dobitnika ove književne nagrade – Slavko Malnar, Željko Laloš, Davor Grgurić, Karmen Delač Petković i Vladimir Mance. Štoviše, ovog puta »Gorančica« ima i međunarodni karakter jer je među autorima i Slovenac Jakob Muller. Sve ove raznovrsne zanimljivosti jamče još jednu zanimljivu »Gorančicu« čiji će pobjednik biti poznat u ožujku.