Originalno opatijski

Festival znanstvene fantastike Liburnicon: Stiže i pisac Alexander Freed

Aleksandra Kućel Ilić

Počasni gost Liburnicona 2017. je poznati američki pisac Alexander Freed, autor i koautor više od 60 knjiga i drugih publikacija koje se bave fantastikom i znanstvenom fantastikom, među kojima je i  »Rogue One: A Star Wars Story«



Druga polovica ljeta u Opatiji je između ostaloga poznata i po jednom originalnom opatijskom »proizvodu«, a to je Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon.


Organizatori iz opatijske Udruge Kulturni front najavili su da će se dvanaesti po redu Liburnicon održati od 18. do 20. kolovoza u posebno uređenom prostoru Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji. Kao i svake godine do sada, pripremili su izrazito bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja koja je, uz jedinstvenu atmosferu, jedna od glavnih karakteristika Liburnicona, a ujedno i osobina koja ga je učinila pretpoznatljivim u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.


Svijet barbara


Program će obuhvaćati sadržaje bogate predavanjima, prezentacijama, projekcijama, performansima, radionicama, koncertima, izložbama, te brojnim društvenim igrama.




– Ove godine kroz uređenje prostora i točke programa stavljamo naglasak na stara europska plemena, njihovu povijest i mitologiju te dočaravamo atmosferu priča o hrabrim ratnicima, mističnim druidima i bićima iz legendi, objedinjenima uglavnoj temi ovogodišnjeg festivala – Svijetu barbara! Kao i svake godine, i ove očekujemo cijeli niz poznatih znanstvenika kao što su Korado Korlević, Davor Horvatić, Davor Jadrijević i drugi, te TV lica poput voditelja Krešimira Mišaka, a počasni gost Liburnicona 2017. je poznati američki pisac Alexander Freed, autor i koautor više od 60 knjiga i drugih publikacija koje se bave fantastikom i znanstvenom fantastikom, među kojima je i knjiga »Rogue One: A Star Wars Story«, vezana uz nedavno snimljeni istoimeni film, za koju je dobio mnoge nagrade, a koja je uvrštena i među New York Times Best Sellers.


Uz brojne izdane knjige, Freed je radio i kao scenarist za velik broj računalnih i društvenih igara poznatih proizvođača – BioWare, Electronic Arts – ali i kao scenarist za brojne stripove. Većina njegovih publikacija vezana je uz Ratove zvijezda, tako da slobodno možemo reći kako je, naravno iza Georgea Lucasa, riječ o jednom od značajnijih autora koji su doprinjeli razvoju ovog fantastičnog svijeta – istaknuo je Ivan Cerovac uime organizatora iz Kulturnog fronta.


Za sve generacije


Na Liburniconu se očekuje više od 1.500 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a bogati program bit će namijenjen svim dobnim skupinama: od zabavne i kreativne dječje druidske škole s raznovrsnim edukativnim sadržajima, pojačane predstavom »Pra priče« poznatog Teatra Oz, originalnih Liburniconskih igara, radionica i kvizova, do izvrsnih predavanja i prezentacija koji će zadovoljiti svačije ukuse. Uz sve navedeno, posjetitelje očekuje bogati nagradni fond kojega su omogućili sponzori, te raznolika ponuda izlagača, a posebno se treba naglasiti glazbeniprogram obilježen koncertom poznate domaće grupe Obrazovni program.


– Na organizaciji festivala radi tim od 20-ak mladih ljudi iz opatijske Udruge Kulturni front, a pomaže im i više od 50 volontera i suradnika, uz financijsku i organizacijsku potporu Grada Opatije, Milenij hotela, Festivala Opatija i Turističke zajednice Grada Opatije – najavio je Ivan Cerovac, voditelj odnosa s javnošću Festivala Liburnicon.