FRA MA FU

Festival reportaža iz Virovitice preselio se u Fažanu i na Brijune

Duška Palibrk

S Goranom Gazdekom, direktorom Festivala, razgovarali smo u Fažani

S Goranom Gazdekom, direktorom Festivala, razgovarali smo u Fažani

   Organizatori su smatrali da su Fra Ma Fuovo stvaralaštvo i način života izvrsna podloga za multimedijski festival koji će baštiniti njegovo ime i djelo, poticati novinare, književnike, stvaraoce stripova i ostale kreativce na propitivanja te afirmirati turističku reportažu i putopis



FAŽANA Festival reportaža »Fra Ma Fu«, nazvan po čuvenom reporteru i velikom putniku Franji Martinu Fuisu, nakon tri godine seli se iz njegove rodne Virovitice na novo odredište. Četvrti Fra Ma Fu održat će se od 20. do 23. rujna u Fažani i na Brijunima.


Voditelj projekta i direktor festivala, prekaljeni novinar i fotoreporter iz Virovitice Goran Gazdek podsjeća na važnost Franje Martina Fuisa, ponajprije  kao  putnika, lutajućeg reportera.


– Nije ga držalo mjesto, stalno je otkrivao nove krajeve. Volio je avanturistička putovanja još od vremena kada je kao dječak pobjegao iz Virovitice s cirkuskom družinom i obišao svijet. Posebno je volio more, živio je s ribarima i s njima veslao do najudaljenijih dalmatinskih otoka. Zbog Drugog svjetskog rata Istru, na žalost, nije stigao vidjeti. Poginuo je u zrakoplovnoj nesreći iznad Plitvica bježeći u partizane 1943. godine. Simbolički, mi ga na ovaj način vodimo u Istru. U Fažani smo našli sjajne partnere i odlične mogućnosti za razvoj festivala – kaže Gazdek.


Iznimno popularan




Franjo Martin Fuis rođen je u Virovitici 1908., a umro je u Plitvicama 1943. Bio je najpoznatiji hrvatski novinar 30-ih godina 20. stoljeća i jedan od naših najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao je biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima… Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Nije bio samo začetnik moderne reporterske fotografije u nas, nego se smatra i začetnikom hrvatske turističke reportaže.


Pisao je i pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za stripove koje je crtao Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarist za dokumentarne filmove i kazališne predstave. O onome što nije stalo u novine pričao je na tribinama i predavanjima za koje se tražila karta više. Bio je iznimno popularan, dobivao je mnoštvo pisama, uspoređivan je s čuvenom Marijom Jurić Zagorkom. Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom.


Bogat program


– Kao skupina poštovatelja Franje Martina Fuisa smatrali smo da su njegovo stvaralaštvo i način života izvrsna podloga za multimedijski festival koji će baštiniti njegovo ime i djelo, poticati novinare, književnike, stvaraoce stripova i ostale kreativce na propitivanja te, među ostalim, afirmirati turističku reportažu i putopis kao forme kojima se oplemenjuje vrijednost ukupne turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima – kaže Gazdek.



Radionica reportaža održava se u pet termina i u najmanje 20 školskih sati prolazi se kombinacija standardne novinarske škole (tečaja) s naglašenom ulogom polaznika u raspravama i na seminarima te vježbi. Voditelji pomažu u izradi reportaža, a raspravljat će se o tome što sve može biti tema novinarske priče i kako je pronaći, koje su razlike između reportaže i drugih složenih novinarskih/medijskih vrsta, kakve su reportaže u hrvatskom novinarstvu, koja su iskustva ratnih reportera s posebnim osvrtom na Domovinski rat te ima li reportaža u digitalnom dobu budućnost.



I ove godine Festival donosi bogat program. Bit će organiziran niz izložbi, filmskih projekcija, promocija knjiga, okrugli stol o novinarskoj solidarnosti, »Bal tridesetih« uz izvođenje songova za koje je tekstove napisao Franjo Fuis te drugi sadržaji za novinare i ostale sudionike iz Hrvatske i inozemstva. Bit će organizirane i radionice stripa, fotografije, animacije i reportaža. Šime Strikoman će u Fažani snimiti milenijsku fotografiju, a tema će biti Mate Parlov. Organizatori Festivala su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Centar za istraživačko novinarstvo, a suorganizatori Općina Fažana i Hrvatsko novinarsko društvo. Svi programi su otvoreni za javnost.


U tijeku su prijave za sudjelovanje na tradicionalnoj Radionici reportaža u sklopu 4. Fra Ma Fu festivala. Organizatori pozivaju mlade novinare, studente novinarstva i ostale zainteresirane da prijave najkasnije do 31. kolovoza pošalju na e-adresu: [email protected]. Zbog ograničenog broja mjesta poštuje se redoslijed prijava. Prijava treba sadržavati biografske podatke i pismo u kojem će se na najviše jednoj kartici (1.800 znakova s proredom, tj. oko 300 riječi) navesti novinarsko iskustvo i motivi za sudjelovanje na radionici. Izabrani polaznici podmiruju svoje putne troškove, a za trajanja radionice osigurani su im smještaj i prehrana. Voditelji Radionice reportaža dugogodišnji su novinari, urednici i predavači novinarstva Mirko Mlakar i Saša Leković.