10. vRIsak

Deset festivalskih godina

Davor Mandić



Stigao i 10. vRIsak. Tko bi rekao, kada se prisjeti skromnih i entuzijastičnih početaka dok vRIska zapravo ni bilo nije, već je bila KIČMA, sajam/festival nastao sinergijom VBZ-a i Udruge parNas, pri čemu je VBZ bio zadužen za sajamski, a parNas za festivalski dio. Ljubav je u međuvremenu pukla, a vRIsak si je (ne)opravdano uzeo zasluge desetogodišnjeg postojanja. Mogli bismo reći da je sve to nebitno, ali ipak ćemo poslušati Claudija Magrisa, koji u intervjuu ovog Mediterana posvećenog vRIsku jasno kaže: »Ja silno vjerujem u sjećanja, u memoriju, što nije kao nostalgija za prošlošću, iako se vrlo često tako shvaća…«


Riječ-dvije valja reći o ovom posebnom broju Mediterana, koji, osim intervjua s ovim zasad nesuđenim nobelovcem donosi i najavni tekst ovogodišnjeg, iznimno bogatog festivala, jedan mali vremeplov, dobronamjerne upute za snalaženje na festivalu te eseje autora iz projekta »Europom u 30 knjiga«, koji seciraju europsku ideju i nad kojima se svima nama valja zamisliti.


Ono s čime smo se u okolnostima ovog posebnog izdanja kao javna platforma morali suočiti, a s obzirom na trenutno, sve alarmantnije stanje na domaćem tržištu knjiga, pitanje je javnog interesa. Kako smo pritom rezonirali? Pa slično kao i u slučaju kad smo jedan, također najavni, broj Mediterana posvetili Sajmu knjige u Puli. Sajam se suočio s elementarnom nepogodom zvanom Hasanbegović i mi smo odlučili pomoći. S čime se suočavaju organizatori vRIska? Za to će nam trebati više od jedne rečenice.




Kad je pompozno najavljen Mediteranski festival knjige u Splitu, pozdravili smo ga kao i svaku aktivnost koja za cilj ima knjizi (i autoru) omogućiti veću vidljivost, koja u fokus stavlja ovu robu, artikl koji je puno više od toga, koji je zalog civilizacijskog dosega, čuvar kritičkog, autonomnog, širokog pogleda na svijet. No i bez lokalpatriotske emocije, iz riječke perspektive poruke koje je poslala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek morale su proizvesti barem malo tuge. Ma poruka je bila i samo pojavljivanje ministrice na otvorenju manifestacije koja se tek lansira, koja kreće klimavim i nesigurnim koracima u najranjeniji sektor kulture, u jedan od najranjenijih domaćih poslovnih sektora uopće. Naime u ovih 10 godina Kičme/vRIska ne možemo se sjetiti da je neki ministar došao na otvorenje, a pogotovo se ne možemo sjetiti da je neki ministar poručio da uz Interliber i Sa(n)jam knjige u Istri Hrvatskoj treba i treći sajamsko-festivalski punkt. A upravo je to ministrica rekla u Splitu za MFK.


Mogli bismo biti još i tužniji kada promišljamo Rijeku u kontekstu Europske prijestolnice kulture, koja je trenutno u sektoru knjige na opasnom propuhu, bez izbornika, plana ili bilo kakvog promišljenog programa. Vrisak je, što god tko mislio o njemu, u festivalskom dijelu najbolje što je Rijeka ikad imala. Naravno da je problematičan njegov sajamski dio, jer činjenica da je on zapravo VBZ-ova knjižara ne može mu biti plus (kao što to nije bio ni davni Profilov sajam u Zagrebu, dakle sajam jednog nakladnika), ali u knjižnofestivalskom dijelu svatko može vidjeti mar da se pokrije širok spektar autora, knjiga i njihovih izdavača. A to nijedna kulturna politika ili strategija ne bi trebala zanemariti.


Riječju, voljeli bismo da se ostvare stidljive najave da bi ministrica mogla doći i do Rijeke, na festival knjige koji zaostaje jedino za pulskim, dok bi i Interliber i MFK u tom svom segmentu nešto itekako mogli naučiti od njega. Pa iako taj posjet ne bi bio ništa više od protokolarnog, on bi ipak mogao označiti bolju (epekaovsku) budućnost za vRIsak, zasad jedini relevantan eminentno riječki književni festival.Davor MANDIĆ