Svjetski dan knjige

Bogat program tijekom Noći čitanja u Rijeci

Davor Mandić

I ove godine brojna javna čitanja / Foto Arhiv NL

I ove godine brojna javna čitanja / Foto Arhiv NL

 Gradska knjižnica Rijeka ima program od ranih popodnevnih sati, kada će njeni čitateljski klubovi održavati razna javna čitanja i akcije, što će kulminirati u Noći otvorenih vrata u Narodnoj čitaonici u 20 sati. Na istom mjestu će od 21,30 sati biti knjižni kviz Knjigomlat, dok će u Striboru biti noćna radionica stripa



RIJEKA » I Rijeka se već tradicionalno uključuje u manifestaciju Noć knjige, kojom se na specifično hrvatski način obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja. Više je institucija i prostora koji će u Noći knjige, ali i ne samo u noći, imati svoje programe. 


   Gradska knjižnica Rijeka ima program od ranih popodnevnih sati, kada će njeni čitateljski klubovi održavati razna javna čitanja i akcije, što će kulminirati u Noći otvorenih vrata u Narodnoj čitaonici u 20 sati. Na istom mjestu će od 21,30 sati biti knjižni kviz Knjigomlat, dok će u Striboru biti noćna radionica stripa. 


   Još jedan kviz – nazvan »Knjiz« – svoje će mjesto naći u u Klubu mladih u 20 sati, a još se jedna knjižnica – Sveučilišna – uključila u Noć knjige. Tamo će se usluge pružati do ponoći, a program počinje matinejom u podne – radionicom jazza u Izložbi glagoljice. U 20 sati u prostoru Kataloga nastupit će neformalna književna skupina Ri lit, ovoga puta u sastavu: Igor Beleš, Željka Horvat Čeč, Zoran Krušvar, Enver Krivac, Izet Medošević, Davor Mandić, Milan Zagorac, Tea Tulić i Zoran Žmirić. Prije nastupa rilitovaca bit će upriličena i izložba kao mali književni vremeplov. Knjižara Ribook ima program kojim će se obilježiti 10 godina postojanja izdavačke kuće Studio TiM. S početkom u 19 sati Riječanima će se predstaviti autorice Nataša Kovaljev Opatić i Ida Jovanović (Joha Ugrin), a program će voditi Milan Zagorac. U knjižari Školske knjige bit će u 18,30 sati performans »Čajanka iz Zemlje čudesa«, a u APM knjižari u Tower centru razgovarat će se o ovisnostima i psihijatriji od 20 sati. Čitanje Proslova Ivanova evanđelja, a zatim i tekstova po osobnom izboru, upriličit će u programu »Večeras čitamo« i Sušačka gimnazija, uz sudjelovanje profesora, prijatelja škole i učenika.