Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Novo djelo

Bauerov katalog bipolarnog poremećaja stvarnosti

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2015. u 8:18 2015-12-03T08:18:46+01:00

Bauer svaki novi roman piše novim načinom – ovaj je pun komičnih i apsurdnih situacija te sitnih prevara, i na najbolji se način naslanja na tradiciju češkoga humora od Švejka do Hrabala 

Nakon njegove autobiografske proze, ljubavnih, kriminalističkih i novopovijesnih romana, Ludwig Bauer je u maniri ponajboljih čeških humorista ispisao stranice svog novog djela »Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek«, pritom precizno progovorivši o stvarnosti ovdje i sada, kazao je preksinoć u zagrebačkom kafiću »Velvet« na predstavljanju ovog naslova Seid Serdarević, glavni urednik izdavačke kuće Fraktura, pohvalivši se da objavljuju sedmi roman ovog pisca kojeg već s pravom zovu kućnim autorom.

U formi suvremenoga pikarskog romana, prema Serdarevićevom mišljenju, Bauer je pokazao svoju nevjerojatnu autorsku sposobnost da svaki novi roman piše novim načinom, održavajući visoko podignutu ljestvicu kvalitete. Bauerov »Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek« neobična je avantura u koju su se otisnuli gospodin Kubitschek, pripovjedač Albert Albert i njegova mačka Mitzi. 

Komični diskurs

– Od brdskih područja do njemačkih velegradova svugdje ih prati nevjerojatan niz događaja, a naši se junaci bore za pravdu i protiv ugnjetavanja, šverca ljudi i drugih zala suvremenog svijeta. Prepun komičnih i apsurdnih situacija te sitnih dobronamjernih prevara, ovaj roman na najbolji se način naslanja na tradiciju češkoga humora od Švejka do Hrabala i nastavlja je, stoji na koricama knjige koju je minuciozno analizirala Lidija Dujić, spisateljica, književna kritičarka i vrsna poznavateljica književnog opusa Ludwiga Bauera.

– Ovo je petnaesti Bauerov roman i odlično se uklapa u zajednički nazivnik srednjoeurpskog tematskog korpusa. Ipak »Seroquel« je najčapekovskiji Bauerov roman, istaknula je Dujić pokušavši dati odgovor čitateljima na pitanje što je to Seroquel.

– Roman se najbolje uklapa u ozračje češkog humora i književnu tradiciju koju reprezentiraju Čapek, Hašek i Hrabal. »Seroquel« svojim zavodljivim, ležernim i elegantnim pripovijedanjem i komičnim diskursom okreće novu stranicu u Bauerovom romanesknom opusu, i pokazuje da kod njega ne dolazi do zamora materijala i ponavljanja funkcionalne matrice – naglašava ona, dodajući kako dvostruki naslov sugerira da komički efekt ima i farmakološku pozadinu. Seroquel je, naime, lijek za bipolarni poremećaj, a pravo je pitanje kome je on potreban – Kubitscheku, naratoru, mački ili pak čitatelju.

Zabavna i šašava knjiga

– Ovaj roman katalogizira bipolarne poremećaje stvarnosti koju naš Kubitschek švejkovski korigira širokim rasterom smiješnoga, zaključila je Dujić. Po mišljenju književnika Miljenka Jergovića, također Frakturinog kućnog autora, »Seroquel« je pisan u maniri najboljih feljtoniziranih romana.

– Svaki fragment ovoga romana može biti cjelina i kao takva može biti objavljena u nekim danas nepostojećim novinama, kazao je Jergović koji je Bauera nazvao piscem s najviše žanrovskih persona. Iz romana u roman on mijenja ton, žanr, priču i teško je pretpostaviti što će sljedeće napisati, primijetio je Jergović naglasivši da je riječ o zabavnoj pa i šašavoj knjizi koju će svatko iščitati na svoj način. 

Sam je autor priznao da je imao dugi čitalački staž prije nego li se usudio pisati i otuda bogata građa za romane. Prvi je roman objavio s gotovo pedeset godina iako je, priznaje, bio siguran da je rođen da postane pisac.

– Imao sam veliko strahopoštovnje prema struci, zato sam dugo godina čitao i proučavao književnost. Ta su mi stečena znanja dobro došla pri pisanju, u kombinaciji, naravno, s talentom koji mi je podaren, jednostavno je Bauer objasnio svoju žanrovsku raznorodnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.