Najznačajniji hrvatski pjesnički festival

55. Goranovo proljeće: Nagrada za pjesnički opus Tonku Maroeviću, a “mladi Goran” pjesnikinji Mariji Dejanović

P. N.

foto: Cividale, Mittelfest

foto: Cividale, Mittelfest

Goranovo proljeće održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu. Međunarodni festival, koji se otvara velikim čitanjem svih sudionika 20. ožujka u 20 sati u polukružnoj dvorani teatra &TD u Studentskom centru u Zagrebu, ugostit će 33 pjesnika iz 13 zemalja. 



“Goranov vijenac”, nagrada za pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti ove godine pripala je akademiku Tonku Maroeviću, a nagrada “Goran za mlade pjesnike” dodijeljena je studentici Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pjesnikinji Mariji Dejanović. Tako su objavili organizatori naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije, koja ove godine bilježi svoje 55. izdanje.


– Goranovo proljeće održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu. Međunarodni festival, koji se otvara velikim čitanjem svih sudionika 20. ožujka u 20 sati u polukružnoj dvorani teatra &TD u Studentskom centru u Zagrebu, ugostit će 33 pjesnika iz 13 zemalja. Razgovori i čitanja pjesnika na jezicima na kojima pišu, uz projiciran prijevod, nastavljaju se u lukovdolskom Domu kulture, riječkim klubovima Palach i Dnevni boravak i Kaštelu Pazin, a festival se zatvara 23. ožujka u zagrebačkom Jazz & Cabaret klubu Kontesa, stoji u priopćenju organizatora.


Festival će, napominju organizatori, “kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomenu na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, domaćoj publici donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske, Europe i svijeta”.




– Uz domaće pjesničke snage – Stanislavu Nikolić Aras, Tomicu Bajsića, Gordanu Benić, Petru Bezjak, Alena Brleka, Željku Horvat Čeč, Mariju Dejanović, Katju Grcić, Moniku Herceg, Sonju Manojlović, Tonka Maroevića, Ivicu Prtenjaču, Voju Šindolića, Andrianu Škunca, Milka Valenta i Bojana Žižovića, na 55. Goranovom proljeću sudjeluje 17 stranih pjesnika i pjesnikinja, a za glazbeni identitet ovog festivalskog izdanja brine se nagrađivana kantautorica Sara Renar, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe, stoji u priopćenju o ovogodišnjem Goranovom proljeću.


Iz SAD-a, najavljuju organizatori, stižu Malachi Black, finalist nagrade Norma Farber First Book Award Američkog društva za poeziju i pjesnikinja i prevoditeljica Andrea Jurjević, koja je za svoju prvu zbirku Small Crimes 2015. godine osvojila nagradu Philip Levine.


– Iz Velike Britanije dolaze Nia Davies, pjesnikinja, književna kustosica, performerica i urednica časopisa Poetry Wales, kritičarka, prevoditeljica i pjesnikinja Zoë Skoulding i Rhys Trimble, velški dvojezični pjesnik, performer i bubnjar. Na Goranovom proljeću svoju će poeziju predstaviti i Nizozemac Maarten van der Graaff, kojeg smo 2016. imali prilike upoznati na Booksinoj “Reviji malih književnosti”, Miriam Reyes, španjolska pjesnikinja i videoumjetnica, Anat Zecharia, nagrađivana izraelska pjesnikinja i plesna kritičarka, Efe Duyan, turski pjesnik, arhitekt i član uredništva glasovitog književnog časopisa “Offline Istanbul”, Mađarica i Vojvođanka, pjesnikinja i dramska spisateljica Anna Terek, ruski pjesnik Dmitry Kuz’min, utemeljitelj Udruženja mladih pjesnika Vavilon, središta moskovske pjesničke eksperimentalne scene, kod nas objavljivan slovenski književnik Aleš Šteger i Maja Solar, književnica, filozofkinja i teoretičarka iz Novog Sada, zaključuje se u priopćenju.