Odsjev magle

Zlatko Sviben osvojio glavnu nagradu “Marin Držić” za 2010.

Davor Mandić

Ove godine povjerenstvo je razmotrilo rekordnih 66 prijavljenjih tekstova, a prema Hrovatu osobitost je ovogodišnjeg natječaja promjena fokusa autorske pozornosti



ZAGREB Zlatko Sviben dobitnik je glavne Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2010. godinu. Prvo mjesto i 40.000 kuna zaslužio je za dramski tekst »Odsjev magle«, prema odluci stručnog povjerenstva majstorskom ispreplitanju zbilje i mašte, sadašnjosti i prošlosti, života i glumišta, jave i sna.


Drugu nagradu ravnopravno dijele Jasen Boko (»O kupusu i bogovima«) i Irena Škorić (»Libreto«), a treću Hrvoje Hitrec (»Asasin (urbana bajka«), Marijana Nola (»Dubrovačke legende (Grad iz snova)« i Karmela Špoljarić (»Nula kuna po mnuti«).


Pobjednici su proglašeni na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture, na kojoj je stručno povjerenstvo u sastavu: Boris B. Hrovat (predsjednik), Branka Cvitković i Nino Škrabe obrazložilo nagrade, a obratili su se i ministar kulture Jasen Mesić i ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost MK-a Srećko Šestan.




Najviše je bilo govora o pluralizmu poetika, odnosno tipova dramskog pisma u tekstovima poslanim na natječaj, i sve većem ugledu što ga uživa Nagrada Marin Držić.



Nagrada kazališnom kritičaru Jasenu Boki, koju je dobio za svoj tekst »O kupusu i bogovima«, bolje upućenima nije mogla ne upasti u oči. Jasen Boko je naime poznat kao kritičar Nagrade Marin Držić, kojoj je zamjerao nerelevantnost u hrvatskim okvirima.


Nije to na presici skrivalo ni povjerenstvo, prisjetivši se njegovih objeda i podastirući pripremljene postotke izvođenosti i statistiku relevantnosti.


Bilo bi zločesto spočitavati povjerenstvu nagrađivanje kritičara nagrade koju dodjeljuje samo radi njegovog ušutkivanja, jer možda je doista riječ o dobrom tekstu, ili pak tom istom kritičaru prijavljivanje na natječaj za nagradu koju smatra nerelevantnom, ali da će u svijetu domaćeg dramskog pisma ovaj nagrađeni tekst biti pod nešto krupnijim povećalom, jasno je koliko i činjenica da je Jasen Boko osvajač druge nagrade Marin Držić za 2010. godinu.



Da bi to potvrdio, Nino Škrabe je istaknuo da je od šest prošlogodišnjih tekstova izvedeno čak pet te da su svi objavljeni. Tu se priključio i Srećko Šestan, istaknuvši da od hrvatskog prosjeka 29 posto izvedenih dramskih tekstova oni nagrađeni Marinom Držićem drže visokih 58 posto izvedenosti.


Ove godine povjerenstvo je razmotrilo rekordnih 66 prijavljenjih tekstova, a prema Hrovatu osobitost je ovogodišnjeg natječaja promjena fokusa autorske pozornosti, u koji sve više ulazi kriza komunikacije te u skladu s time i međuljudskih odnosa, odnosno institucija koje ih reguliraju i formaliziraju.


Primijećeno je i podizanje kvalitete pisma, što je rezultiralo objavom popisa još 12 djela, koja povjerenstvo preporučuje pažnji hrvatskih kazališta.


Riječ je o tekstovima Mire Gavrana, Ivana Gudelja, Olje Lozice, Nives Madunić Barišić, Filipa Nole, Damira Petričevića, Roberta Roklicera, Silvije Šesto, Stjepana Šešelja, Davora Špišića, Marine Vujčić i Jasne Žmak.


Nagrade će laureatima svečano biti uručene na Marulićevim danima u Splitu 26. travnja, kojom će se prigodom predstaviti autori i čitati njihovi nagrađeni tekstovi.