Rijeka

Završila Revija lutkarskih kazališta. Pokazala je raznolikost lutkarskog izraza

Kim Cuculić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

U usporedbi s nekoliko prethodnih godina, broj inozemnih predstava bio je nešto veći, što se može pripisati partnerstvu organizatora Gradskog kazališta lutaka Rijeka s Rijekom – Europskom prijestolnicom kulture. Zahvaljujući EPK-u na Reviji smo vidjeli izvrsnu predstavu »Petar Kuštravi« Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, koja u režiji Ivane Đilas na interesantan način povezuje lutkarstvo s kabaretskom formom, pjevanjem i glumom



U Rijeci je završila 23. revija lutkarskih kazališta, koja je ove godine trajala od 2. do 10. studenoga. Na programu je bilo 18 predstava iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Austrije, Italije i Češke, koje su donijele presjek različitih lutkarskih poetika i pokazale raznolikost lutkarskog izraza. U usporedbi s nekoliko prethodnih godina, broj inozemnih predstava bio je nešto veći, što se može pripisati partnerstvu organizatora Gradskog kazališta lutaka Rijeka s Rijekom – Europskom prijestolnicom kulture. Zahvaljujući EPK-u na Reviji smo vidjeli izvrsnu predstavu »Petar Kuštravi« Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, koja u režiji Ivane Đilas na interesantan način povezuje lutkarstvo s kabaretskom formom, pjevanjem i glumom.


U okviru EPK-a na Reviji pozvana je i plesna predstava za najmlađe »Blisko« Dječjeg umjetničkog centra iz poljskog Poznanja, kao i predstava »Srce i pupak« u produkciji AEIOU kazališta za bebe i djecu te Kuće djece i umjetnosti iz Ljubljane. EPK na Reviji ugostio je i »Muzej plesa« Umjetničke organizacije VRUM iz Zagreba. Riječ je o prostornoj instalaciji koja se sastoji od različitih segmenta/prostorija – svaka prostorija pruža specifične načine stimuliranja dječje percepcije te im nudi iznimno iskustvo temeljeno na direktnom susretu s plesom. Polazište svakog segmenta je prostor bijele kocke, s bijelim zidovima i plesnim podom koji stvaraju izvedbeni prostor ove instalacije, a svaki segment opremljen je različitim svjetlosnim i tehničkim rješenjima te senzoričkim podražajima.


Nagrađivane predstave


Budući da je riječki GKL programski partner Dječje kuće u sklopu Rijeke – EPK-a, od koristi je bilo predstavljanje europske mreže kazališta za najmlađe gledatelje (do šest godina starosti) »Small Size«, o kojoj se moglo doznati u predavanju Katariine Metsälampi iz Finske, predsjednice mreže »Small Size«. O važnosti kazališta za bebe izlagala je Barbara Malecka iz Dječjeg umjetničkog centra u Poljskoj. Ovogodišnja Revija ponudila je raznovrsne forme za sve uzraste i uprizorenja na »jezicima« glazbe, zvukova, tišine, svjetla, sjene i crteža koji tijekom predstave postaju lutke. Na programu su bile interaktivne, plesne i predstave teatra objekata, ali i one s klasičnim lutkama izvedene u suvremenijem kontekstu. Riječ je uglavnom o nagrađivanim predstavama i to često za inovativnost izraza.




Prema riječima Magdalene Lupi Alvir, ravnateljice GKL-a Rijeka, suvremeno lutkarstvo ide u smjeru u kojem se u predstavama isprepliće više kazališnih vrsta te je teško danas reći što je točno i isključivo lutkarstvo. Tako se ove godine nekoliko predstava temeljilo na spoju lutkarstva i glazbe, a to su »Pleti mi, dušo, sevdah« Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, »Petar Kuštravi« podnaslovljen kao »bizarna opereta«, »Džumbus« u koprodukciji Zavoda Federacija Ljubljana, Kazališta Werk 89 iz Beča i Cankarjevog doma u Ljubljani, predstava »Kar« u produkciji Studija Damuza iz Praga (teatar predmeta i koncert prema motivima »Ane Karenjine«) te »Snježna kraljica« Lutkarskog kazališta Maribor.


Popratni programi


Glazbu kao bitan segment imaju i hrvatske predstave »Stonoga Goga« Gradskog kazališta lutaka Split i »Nikomu pravo« Kazališta lutaka Zadar te poljska predstava »Blisko« i interaktivna predstava riječkog Gradskog kazališta lutaka »Gdje su nestale čarapice?« Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavilo se i sa svojom nagrađivanom predstavom »Zamrznute pjesme«, a na programu su bile i predstave »Negdje drugdje« ljubljanskog Lutkarskog kazališta, »Do viđenja« Kazališne družine »Pinklec« iz Čakovca, »30! Tko mi je ukrao pizzu?«


Kazališta »La Baracca« iz talijanske Bologne, »Muka malog vuka« zagrebačke Male scene, »Tko je Videku napravio košuljicu?« Zagrebačkog kazališta lutaka, »Ključarica« Teatra Oz iz Mošćeničke Drage, »Kaštanka« Kazališta Virovitica i »Ježeva kućica« Centra za pružanje usluga u zajednici »Izvor«, Selce.


Revija lutkarskih kazališta prepoznatljiva je i po svojim zanimljivim popratnim programima. Ovoga puta Visualia Group iz Pule predstavila se izložbom interaktivnih svjetlosnih instalacija pod nazivom »Čarobni vrt«. Izložba se sastojala od instalacija »Čarobni vrt«, »Carstvo svjetla i muzike« te »WARP«. Riječ je o svjetlosnoj instalaciji koja spaja prirodnu ljepotu s tehnologijom svjetla i zvuka. Visualia Group vodila je i radionicu izrade umjetničkih fotografija pomoću tehnike Light Graffiti, a Peter Kus vodio je radionicu izrade izvornih glazbenih instrumenata. Organizirana je i tradicionalna dječja lutkarska radionica i igraonica. Za zatvaranje Revije Fekete Seretlek i Studio Damuza iz Praga priredili su koncert »We Are Going to Die«, a dodijeljena je i nagrada publike »Domino«.