Predstava nastala iz polemike

Zajc otvorio novu sezonu s predstavom ‘Prava komedija’

Kim Cuculić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Na pitanje što je "prava" komedija, redatelji i redateljice pokušali su odgovoriti na različite načine, kroz deset malih desetominutnih komedija koje su estetski i tematski posve raznolike



RIJEKA  Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca danas je, na obljetnicu svečanog otvorenja zgrade kazališta, otvorilo novu sezonu s predstavom “Prava komedija”, koja je nastala iz polemike koja se vodila na stranicama Novog lista.


/ Snimio Roni BRMALJ


/ Snimio Roni BRMALJ



Povod je bio tekst pod naslovom “Hrvatska drama kao najslabija karika”, na koji su reagirali članovi ansambla Hrvatske drame, a zatim je objavljen i odgovor gore potpisane novinarke i kritičarke Novog lista koja je – između ostalog – konstatirala da joj na repertoaru “Zajca” kronično fale “prave” komedije na kojima bi publika napokon “pucala od smijeha”.




To je bio svojevrsni “okidač” za ovu predstavu, omnibus koji sadrži deset različitih komada što ih potpisuje desetero redateljica i redatelja: Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović te Renata Carola Gatica, koja je uz Marina Blaževića i autorica koncepta.


Zanimljivost ovog projekta je i što je u njega uključena potpisnica ovog izvještaja, čime je diskurs novinskog i kazališno-kritičkog teksta iz novina prešao na pozornicu (detalje nećemo otkrivati i neka budu iznenađenje), baš kao što su glumci svojim reagiranjem ušli u prostor Novog lista.


Iz jednog turbulentnog odnosa tako je, u pomirljivom tonu, nastala “Prava komedija” u kojoj sudjeluju glumci i glumice Hrvatske i Talijanske drame.Na pitanje što je “prava” komedija, redatelji i redateljice pokušali su odgovoriti na različite načine, kroz deset malih desetominutnih komedija koje su estetski i tematski posve raznolike.


Jelena Lopatić potpisuje “Životinjska posla”, Natalija Manojović “Živi red”, Miran Kurspahić “I galebove ubijaju, zar ne?”, Olja Lozica “Nitko me ne voli”, Edvin Liverić “Ovisno o kontekstu”, Ivan Penović “Opet ona”, Matija Ferlin “Komad za prilike”, Saša Anočić “Žutu crtu”, Zijah Sokolović “Komediju civilizacije”, a Renata Carola Gatica “Kratke spojeve”.


Dramaturg je Luka Bosanac, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a autori glazbe Žlice & Gitara. Nastupaju i glazbenici uživo te članovi Baleta, studenti glume i članovi Riječkog kazališta mladih “Kamov”.


Nakon subotnje izvedbe “Prave komedije”, u gledalištu će oko 20 sati biti održan Kritički glas kada će publika moći razgovarati s kazališnim kritičarima i podijelite prve dojmove o predstavi.


Talijanska drama imat će svoju inačicu predstave prema istom konceptu, sa svojih još osam desetominutnih komada, premijerno 25. listopada, pod naslovom “La commedia”.