Rasprava o Europi

“Vječni malograđanin” Europskog ansambla premijerno 10. listopada u ZKM-u

Hina

foto: https://www.zekaem.hr

foto: https://www.zekaem.hr

Predstava je koprodukcija ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i kazališta Nowy Teatr iz Varšave pod egidom dvogodišnjeg projekta Europski ansambl, koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada



Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u četvrtak 10. listopada, predstavu »Vječni malograđanin« koju prema motivima romana Ödöna von Horvátha redatelj Anestis Azas postavlja kao platformu za raspravu o današnjoj Europi.


Kako se ističe u najavi, predstava je koprodukcija ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i kazališta Nowy Teatr iz Varšave pod egidom dvogodišnjeg projekta Europski ansambl, koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada.


Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja. Čine ga glumci triju navedenih ansambala, pod umjetničkim vodstvom hrvatskog redatelja Olivera Frljića.




Treća ZKM-ova premijera u novoj sezoni, »Vječni malograđanin« u režiji Anestisa Azasa prema romanu Ödöna von Horvátha napisanom 1930. godine, donosi priču o mladom muškarcu koji putuje Europom nastojeći pronaći »damu pokroviteljicu«.


Alphons Kobler mlad je i privlačan ali siromašan pustolov koji uspijeva prevariti kupca i prodati mu stari i neispravan automobil za 600 maraka. S tim novcem odluči otići iz Münchena u Barcelonu na Expo 1929., da ondje upozna bogatu ženu i oženi se njome. Putujući Europom u doba uspona fašizma, na tom putovanju susreće različite ljude toga vremena, suočavajući se s političkim teorijama, mišljenjima i situacijama u kojima se od njega traži da zauzme stav.


»No, to je samo okvir priče koja u svom središtu zapravo rastvara današnju Europu na rubu ralja fašizma, čija ju malograđanština gura preko granice – von Horváth je roman organizirao kao podjednako brutalan i satiričan prikaz postupna ali neumitna pada Europe u ralje fašizma, s jasnim naznakama koje bi i današnjim društvima Europe morale poslužiti kao nedvojbena poruka upozorenja«, stoji u najavi.


Koristeći snažnu društveno političku svijest austrijskog pisca iz prve polovice 20. stoljeća kao aktualno sredstvo za detektiranje suvremenih devijacija i neuroza, grčki redatelj Anestis Azas, poznat po nizu dokumentarnih kazališnih projekata, na Koblerovo putovanje gleda kao na neobičan film ceste, želeći predstavom naglasiti paralele između onog vremena i sadašnjosti.


U njegovu autorskom čitanju, von Horváthovo manje poznato djelo postaje, tako, i snažan politički znak: upotrebom kamera i mikrofona, pjesama i osobnih priča, na pozornici nastaje film ceste, s glumcima koji se snimaju dok kao europski ansambl putuju različitim državama i gradovima sudjelujući u tom posebnom kazališnom projektu. Suvremena stvarnost susreće se s Horváthovim svijetom da bi potaknula raspravu o današnjoj Europi.


Glume Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Tina Orlandini, Adrian Pezdirc, Jaśmina Polak i Jan Sobolewski.


Zagrebačka premijera »Vječnog malograđanina« ujedno predstavlja i završetak prvog kruga projekta Europski ansambl, nakon premijera predstava u Stuttgartu i Varšavi.