Autentičnosti i različitosti

Večeras u Svetvinčentu: “Hungry Sharks” otvaraju Festival plesa i neverbalnog kazališta

Vanesa Begić

Tijekom četiri dana bit će izvedeno desetak plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta, koji predstavljaju i slave različitost, autentičnost i kreativnost suvremenih plesnih tokova i izraza



SAVIČENTA Novo izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta, osamnaesto po redu, počinje večeras u Svetvinčentu i traje do 23. srpnja. Tijekom četiri dana i deset plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta, koji predstavljaju i slave različitost i kreativnost suvremenih plesnih izraza, festival će proslaviti punoljetnost.


I ove godine festival nastavlja suradnju s međunarodnom platformom Aerowaves čiji je cilj povezivati nadolazeće plesne umjetnike i međunarodne projekte. Četiri izvedbe ovogodišnjeg programa dio su platforme Aerowaves, a program će kao i do sada, biti izveden na pozornici kaštela Grimani, na gradskoj Placi te u gradskoj loži.


Novi autori


Festival večeras otvara nova predstava austrijske plesne kompanije »Hungry Sharks« i Valentina Alferyja »Hidden in Plain Sight« – riječ je o koreografiranoj slagalici sastavljenoj od urbanog plesa koji publiku poziva da se uključi u putovanje u potrazi za međusobnim odnosima, ističe se u najavi. Izvedba je primjer kako se urbani ples iz uličnog stila može razviti u umjetničku predstavu i pritom publici jasno predočiti važnost poticaja koje dobivamo od drugih.




Naslove s platforme Aerowaves odabrao je glumac i redatelj Edvin Liverić, a to su »Your Mother at My Door« o odnosu plesa i zvuka, rezultat suradnje mađarskih umjetnika Emese Cuhorka i Laszla Fulopa koji djeluju unutar kompanije Timothy and the Things; zatim »Alien Express« slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka, dok portugalsko-brazilski duo Jonas Lopes i Lander Patrick donose predstavu »Adorabilis« s plesom u »hobotnica stilu, svrha kojega je progutati, probaviti i izbaciti razne kulturne i prirodne reference«.


Po Liverićevim riječima, prilikom izbora predstava vodio je računa o tome da se pokaže široki spektar promišljanja suvremenog plesnog izričaja i autore koji još nisu poznati našoj publici, a imaju svjetlu budućnost na europskoj plesnoj sceni.


Predstava »Open Wound« Laure Aris Alvarez dio je serije solo radova »MicroActions« te španjolske plesačice, koreografkinje i pedagoginje koja će u Svetvinčentu održati i radionicu za profesionalce i početnike. Predstava »The Devil’s Garden« Zagrebačkog plesnog ansambla bavi se temom ženske stvarnosti – njezin autor je američki umjetnik David Hernandez koji je koreografirao to djelo za hrvatske plesačice.


Studenti prve godine studija suvremenog plesa izvest će, u koreografiji Ane Mrak, kratku plesnu cjelinu »U nizu«, nastalu kao rezultat 12-dnevne radionice, a prema koncepciji i koreografiji Martine Nevistić na programu je i predstava »Horizont događaja«.


Španjolci za kraj


Posljednjeg dana festivala bit će izvedene dvije španjolske predstave – »Cualquier Manana« Alvara Estebana i Laure Aris Alvarez, opisana je kao »intimni duet o urođenoj tuzi slomljenih stvari«, a »Birdie« kazališne kompanije Agrupacion Senor Serrano, multimedijalno je djelo s tri izvođača »koji se s humorom, kritikom i predanošću ljudskom rodu hvataju u koštac s kaotičnim svijetom«.


Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu ugostio je od 2000. godine naovamo više od 200 radova domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa, ostvario kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom te postao nezaobilazan dio kulturne ponude Istre.