Odlazak umjetnice

Umrla ugledna hrvatska kostimografkinja Marija Žarak

Hina

Od 1979. Marija Žarak živjela je i radila u Splitu kao kostimografkinja HNK Split

Od 1979. Marija Žarak živjela je i radila u Splitu kao kostimografkinja HNK Split

Surađivala je s brojnim hrvatskim redateljima, Georgijom Parom, Božidarom Violićem, Željkom Oreškovićem, Želimirom Mesarićem, kao i inozemnim, Anurovim, Gojerom, Pesentijem



U Splitu je u utorak nakon duge i teške bolesti umrla Marija Žarak (79), velika hrvatska umjetnica, kostimografkinja i istaknuta članica ULUPUH-a, a posljednji ispraćaj održat će se u krugu najbliže obitelji, priopćeno je iz Galerije ULUPUH.


Marija Žarak rođena je 1938. u Benkovcu. Kao kostimografkinja djelovala je od 1963. godine. Umjetničko djelovanje počela je u Studentskom eksperimentalnom kazalištu u Zagrebu sa do danas zapamćenim predstavama Ars longa vita brevis (Arden) i Vietrock (Tery). Radila je u većini hrvatskih kazališta, a poseban je trag ostavila u prvome razdoblju Teatra &TD. Od 1979. živjela je i radila u Splitu kao kostimografkinja HNK Split.


Surađivala je s brojnim hrvatskim redateljima, Georgijom Parom, Božidarom Violićem, Željkom Oreškovićem, Želimirom Mesarićem, kao i inozemnim, Anurovim, Gojerom, Pesentijem.




Gostovala je u mnogim kazalištima bivše Jugoslavije, a za svoj rad Marija Žarak nagrađena je nizom priznanja. Nagrađena je, među ostalim na Festivalu studentskih kazališta u Arezzu (1968.) za predstavu Ars longa vita brevis, na 15. Zagrebačkom salonu (1979.) za predstavu Shakespeare: Mjera za mjeru, redatelj G. Paro, SNG Ljubljana; dobitnica je Nagrade Gavellinih večeri (1986. Diderot-Kundera: Jacuques fatalist, redatelj D. Radojević, HNK Split), Nagrade Marul 1993. Nehajev-Gašparović: Vuci, redatelj Želimir Mesarić i 1994. za predstavu M. Krleža: Leda, režija Ž. Orešković, te Nagrade Hrvatskog glumišta za umjetničko dostignuće (1993.).


Za svoj rad 1996. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, navode iz Galerije ULUPUH.