Dodjela priznanja

U sjeni proceduralnih dubioza: Promašena procedura nominacija za Nagrade hrvatskog glumišta

Kim Cuculić

Hinkemann

Hinkemann

Prema pravilniku o dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta, prijave podnose intendanti i ravnatelji kazališta, festivala, kazališnih družina, te uredništva dramskih programa Hrvatske televizije i Hrvatskog radija



Ove godine među nominiranima za Nagrade hrvatskog glumišta nije bilo nijednog riječkog kazališta. U kategoriji za glavnu žensku ulogu u drami nominirana je jedino Olivera Baljak (članica Hrvatske drame riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca) za ulogu u predstavi »Prvi put kad sam ti vidjela lice« Olje Lozice u režiji Olje Lozice i izvedbi Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Kulture promjene – Teatra &TD iz Zagreba. U kategoriji plesne umjetnosti nominirana je predstava »Minimi« u koprodukciji Umjetničke organizacije VRUM iz Zagreba, Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i Udruge za scenske umjetnosti Prostor plus iz Rijeke. I to su jedine dodirne točke s Rijekom. Za razliku od toga, nominacije su imala kazališta iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Osijeka, Šibenika, Zadra, Karlovca, Pule…


Nekad su HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište lutaka Rijeka imali nominacije i dobivali su nagrade, a ove godine riječkih kazališta nema ni u nominacijama. Premda nagrade nisu osnovno mjerilo kvalitete nečijeg rada, riječ je ipak o našoj najznačajnijoj kazališnoj nagradi koja umjetnicima predstavlja svojevrsno priznanje i potvrdu za ono što rade. A za to zašto HNK Ivana pl. Zajca ove godine nema niti jedne nominacije postoji i konkretno objašnjenje koje nam je dao v. d. intendanta Marin Blažević:


– Riječki HNK nije nikoga nominirao jer smatramo da je riječ o promašenoj proceduri nominacije. Od kazališta se očekuje da samo nominira određene predstave, glumce i druge kategorije, što znači da se neke favorizira u odnosu na druge. Mi ne želimo biti dio takve igre. Ako su neki zainteresirani, neka prati naše programe i neka onda sami predlože nominacije – smatra Marin Blažević.




Prema pravilniku o dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta, prijave podnose intendanti i ravnatelji kazališta, festivala, kazališnih družina, te uredništva dramskih programa Hrvatske televizije i Hrvatskog radija. A što misle o Nagradi hrvatskog glumišta, Oliver Frljić i Marin Blažević pokazali su u tragikomičnom prikazu te manifestacije u predstavi »Hrvatsko glumište«. Svejedno, riječkim kazališnim umjetnicima vjerojatno bi bilo drago naći se među nominiranima i nagrađenima.