Nagrađena drama

U potrazi za ljubavlju: Drama HNK Split postavila “Libreto” u režiji Saše Broz

Kim Cuculić

Predstava »Libreto«, čije rečenice kao da odražavaju banalnost života, mogla je biti postavljena i realistički, no Saša Broz krenula je u smjeru kazališne stilizacije. Premda su u prvom planu požuda i seksualnost, svi likovi zapravo tragaju za pravom ljubavlju i bliskošću, no na kraju i dalje ostaju zarobljeni u svojim malim, rutinski življenim životima



Drama HNK-a Split postavila je predstavu »Libreto«, koju je prema tekstu filmske redateljice i scenaristice Irene Škorić režirala Saša Broz. Riječ je o drami nagrađenoj nagradom »Marin Držić«, koja je sada praizvedena u splitskom kazalištu. Svako izvođenje dramskog teksta nekog suvremenog hrvatskog pisca važno je u kontekstu promoviranja domaćeg dramskog pisma, koje, čini se, danas baš i nije česti gost na hrvatskim pozornicama. Jedan tekst nagrađen »Držićem« tako je dobio priliku za uprizorenje, a »Libreto« je izveden na komornijoj sceni Gradskog kazališta lutaka Split.


   Redateljica Saša Broz i dramaturginja Željka Udovičić Pleština reducirale su originalan tekst na odnose između četiriju likova – dva ljubavna para koji dolaze iz različitih društvenih miljea, ali ih unatoč razlikama muče slični problemi potrage za emocijama, ljubavlju i istinskom bliskoscu.


Propitivanje morala


Nives Ivanković i Žarko Radić utjelovili su dobrostojeći bračni par Karlu i Mihovila, violončelisticu i liječnika, čiji odnos zapada u monotoniju. Zaplet nastaje u trenutku kada Karla odluči mužu ispuniti seksualnu fantaziju i dovodi u njihov bračni krevet prostitutku koju je pokupila na željezničkom kolodvoru.




   Ovakvim motivom autorica Irena Škorić na bunuelovski način nastavlja propitivati dvostruki moral buržoaskog čovjeka ili diskretni šarm buržoazije koji uvijek skriva neki mračni predmet želja.


   U ovom slučaju to je prostitutka Marta, koja je trebala unijeti toliko žuđenu promjenu u pomalo isprazan život bračnog para koji u materijalnom smislu ima sve, ali se suočava s duhovnom prazninom i otuđenošću. U njihov uredan građanski svijet ući će i Tristan, čovjek s dna društva, kriminalac i nasilnik s kojim Marta razvija neobičan odnos između ljubavi i mržnje. Ovaj par s društvene margine igraju Ana Franić i Vladimir Posavec Tušek, dok je dramaturški pridodana Žena s pričom koju utjelovljuje Andrijana Vicković. Riječ je o liku usamljene žene, koja piše ljubavne romane i umjesto svoga živi život svojih fikcionalnih junaka. Tako zapravo ona konstruira likove Karle, Mihovila, Marte i Tristana, određujući i tijek njihove sudbine, dok po potrebi zapletu dodaje elemente krimića i drugih žanrova.


   U svojem »Libretu« Irena Škorić gradi dramaturšku strukturu miješanjem elemenata klasične tragedije, komedije i melodrame. Različitim žanrovima poigrala se i redateljica Saša Broz, koja dramske tenzije među likovima razbija humorom i pomalo almodovarskim situacijama. Predstava »Libreto«, čije rečenice kao da odražavaju banalnost života, mogla je biti postavljena i realistički, no Saša Broz krenula je u smjeru kazališne stilizacije, što dolazi do izražaja i u erotskim prizorima. Premda su u prvom planu požuda i seksualnost, ponekad čak i gruba, svi likovi zapravo tragaju za pravom ljubavlju i bliskošću, no na kraju predstave i dalje ostaju zarobljeni u svojim malim, rutinski življenim životima i ništa se uistinu nije promijenilo.


Samoća i otuđenost


Sukladno režijskom pristupu Saše Broz, ni scenografija Borne Šercara nije realistična. Njegova pomalo ludički koncipirana scenografija temelji se na kontrastima crne, crvene i bijele boje, a kroz različite ambijente kreće se uz pomoć video-projekcija. I Šercarova scenografija odraz je unutarnje samoće i otuđenosti likova.


   Pored Saše Broz, ravnateljice riječke Opere, uz Rijeku je vezana i kostimografkinja Sandra Dekanić, koja svoje vizualno čiste kostime također gradi na crnoj, crvenoj i bijeloj boji, diferencirajući likove po socijalnom statusu te pridajući kostimima dah erotičnosti. Scenografske elemente svjetlom je naglasio Miroslav Mamić, a autor glazbe je Borna Šercar. U ulozi medicinske sestre pojavljuje se Sonja Dvornik.


   Splitska publika pljeskom je pozvala glumačku i autorsku ekipu nekoliko puta na poklon, a veliko zanimanje za praizvedbu teksta Irene Škorić pokazali su i brojni mediji. Predstavu »Libreto« došli su pogledati autorica teksta Irena Škorić, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, dirigent Nikša Bareza, ravnatelj splitskog Baleta Dinko Bogdanić i mnogi drugi.