Svjedočanstvo o progonstvu

U Gavelli uskoro praizvedba “Hotela Zagorje” prema romanu Ivane Bodrožić

Hina



Predstava prema romanu Ivane Bodrožić »Hotel Zagorje«, svjedočanstvo književnice o njezinu prognaničkom iskustvu, čija će praizvedba biti 14. veljače u GDK Gavelli, bit će slojevito autorsko promišljanje odnosa prošlosti i sadašnjosti u cijelosti temeljeno na ženskoj energiji i snazi. Autorice projekta, redateljsko-dramaturški dvojac Anica Tomić i Jelena Kovačić, kazale su kako je riječ o kompleksnom komadu u kojemu su pokušale istodobno obuhvatiti vrlo komplicirano i razgranato tkivo romana i sagledati ono vrijeme iz današnje perspektive, u svojevrsnom hommageu ženama kao nositeljicama jednog aspekta bolnog ratnog iskustva koje se u našem društvu uglavnom zanemaruje.


»Nastojale smo uhvatiti specifičan ton romana, koji je lagano ironijski i duhovit, a konstantno se isprepliće s bolnim i traumatičnim iskustvima. Također nam je bilo bitno u predstavi ispričati i tešku introspektivnu priču malog marginaliziranog pojedinca, što taj lik u romanu i jest, jer tu priču priča djevojčica koja nema pravo djelovati, ne može ništa učiniti«, rekla je redateljica Tomić. Ispričana iz očišta te djevojčice, priča, kako je ocijenila, sadrži neke od najboljih rečenica koje jako dobro govore ne samo o Hrvatskoj nego i o našem mentalitetu i tome koji mi odnos imamo prema Drugima, prema onima koji nisu u poziciji moći, nemaju pravo glasa. »Taj lik zastupa prava svih obespravljenih koje nažalost i danas imamo, pri čemu mislim na sve one ljude koji su na neki način omalovaženi i nemaju nikakvu sigurnost u našemu društvu«, istaknula je Tomić.


Roman Ivane Bodrožić potresna je prognanička ispovijed pisana iz perspektive djevojčice koja je 1991. godine morala napustiti rodni Vukovar.