Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Ri Teatar

"Tenk YU vra(i)mise" Igora Kondića i Jane Ažić: Smiješna strana rata s tragičnim krajem

Prizor iz predstave
Prizor iz predstave
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2019. u 9:47 2019-04-29T09:47:19+02:00

Vrijeme zbivanja je ratna 1993. godina, a ova »antiratna komedija« odvija se negdje u bespućima Like gdje se troje hrvatskih branitelja našlo okruženo neprijateljem

RIJEKA Premijerom predstave »Tenk YU, vrat(i)mise« u Ri Teatru je završio projekt »Svakog tjedna – premijera jedna«. Tijekom travnja, u protekla četiri tjedna, publika je mogla pogledati četiri tematski i poetički različite predstave, žanrovski komedije što je repertoarno usmjerenje Ri Teatra.

Program je otvoren erotskom mjuzikl-komedijom »Romeo u Juliji« autora i redatelja Davida Petrovića, koji je napravio parodiju/travestiju glasovite Shakespeareove tragedije. Uslijedila je premijera »Seronje« redateljskog i glumačkog tima koji čine Tomislav Vičević, Frano Barunčić, Josip Krešo Medaković i Bojan Lakoš, koji su radnju ove komedije smjestili u jedan neimenovani nacionalni teatar.

Antiratna komedija

Nakon toga prikazana je komedija apsurda »Koza ili tko je Silvija?«, koju je prema nagrađivanom tekstu suvremenog američkog dramatičara Edwarda Albeeja režirao Emir Mulalić. Sve ove predstave bile su dobro posjećene, s uvijek punim gledalištem KUC-a Kalvarija, a kako doznajemo iz Ri Teatra – ovo kazalište financiralo je svaku od predstava s po 1.000 kuna, dok su sami autori po potrebi uložili i vlastita sredstva. Nisu to predstave s raskošnim scenografijama i kostimografijama, ali su pokazale da se i s minimalnim sredstvima mogu dočarati različita scenska mjesta zbivanja.

Primjer je i posljednja predstava »Tenk YU, vrat(i)mise«, čija se radnja odvija u – tenku. Vrijeme zbivanja je ratna 1993. godina, a ova »antiratna komedija« odvija se negdje u bespućima Like gdje se troje hrvatskih branitelja našlo okruženo neprijateljem. Jedan od branitelja, kojega je utjelovio Josip Krešo Medaković, poginut će već na početku predstave pa u tenku ostaju samo sanitarka Dunja i branitelj Branimir. Tako nastaje zanimljiva dramska situacija, tijekom koje dvoje neznanaca – u skučenom prostoru – postupno razvijaju bliskost. U tom odnosu do izražaja dolaze njihove razlike, i u pogledu života, i svjetonazora i političkih stavova, no u tako ekstremnoj situaciji oni se na kraju ipak zbližavaju.

Bezizlazna situacija

Dunju i Branimira, uvjerljivom i realističnom suigrom, tumače odlični Jana Ažić i Igor Kondić. Svoje likove oni igraju na sočnim dijalektima, bosanskom i ličkom, no doznajemo da zapravo žive u Rijeci. Kondić i Ažić su ujedno i autori i redatelji ovog duhovitog, tragikomičnog teksta, koji se usudio prikazati »smiješnu« stranu posljednjeg rata na našim prostorima. Zatočenicima tenka tako je jedini kontakt s izvanjskim svijetom radio, koji s jedne strane pušta ohrabrujuće domoljubne pjesme, a s druge turbofolk. Čuju se i vijesti, koje su u to vrijeme bile dio propagandnog rata.

Što radnja više odmiče, shvaćamo da su Branimir i Dunja zapravo u bezizlaznoj i apsurdnoj situaciji. Osuđeni jedan na drugog, oni će ratu i smrti doslovno suprotstaviti ljubav, no kraj je za njih ipak tragičan. Okruženi neprijateljem, čiji je predstavnik četnik kojega igra Josip Krešo Medaković, oni neće imati šansu za sretan kraj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.