Svjetska zvijezda

Slavna reperica i aktivistica u Zagrebu: M.I.A. gošća Filozofskog teatra

Davor Mandić

Komentirajući to što u zagrebački HNK stiže zvijezda njezina profila, Srećko Horvat, koji će s njom razgovarati o mnogim umjetničkim i političkim temama, kaže da su još od pokretanja Filozofskog teatra najavili da će uvijek pokušavati izaći iz očekivanih okvira i temama i odabirom gostiju



ZAGREB Nije vijest kad britanska reperica i aktivistica M.I.A. provokativno odgovara na pitanja, ali definitivno jest vijest kad M.I.A. provokativno odgovara na pitanja u Hrvatskoj. A upravo to bi se trebalo dogoditi sljedeće nedjelje, 19. studenoga u Zagrebu u sklopu Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu u 20 sati. Time će se doista u velikom stilu otvoriti nova sezona Filozofskog teatra, urednika Srećka Horvata, jer M.I.A. u Hrvatskoj, koliko je poznato, još nije bila. Sigurno nije bila ni na jednom od većih festivala kao izvođačica pa je tim zanimljivije što ju je Horvat uspio dovesti kao sugovornicu.


M.I.A., porijeklom sa Sri Lanke, svojim je energičnim nastupima, uličnim hip-hopom, elektroničkom glazbom i politički angažiranim tekstovima doista obilježila prošlo desetljeće u svijetu, kako najavljuju iz HNK-a. Postala je poznata ne samo zbog svojega glazbenog izričaja, nego i zbog provokativnih spotova, poput onoga za pjesmu »Borders« (Granice), u kojemu okružena izbjeglicama boravi na brodu i u centrima za smještaj migranata ili »Born Free« (Rođen slobodan), s temom fikcijskoga genocida nad crvenokosim ljudima, koji je režirao Romain Gavras.


M.I.A., odnosno Mathangi Maya Arulpragasam, prema navodima iz HNK-a drži i svjetski rekord kao jedina izvođačica istodobno nominirana za nagrade Oscar, Grammy i Mercury. Dosad je snimila pet uspješnih studijskih albuma: »Arular«, 2005., »Kala«, 2007., »Maya«, 2010., »Matangi«, 2013. i »AIM«, 2016., a poznata je i kao producentica i dizajnerica. Budući da se u posljednje vrijeme šire glasine da je odustala od snimanja novih albuma zbog situacije koja vlada u glazbenoj industriji, sljedeća će nedjelja u Zagrebu biti idealno vrijeme da se to provjeri.




Komentirajući to što u zagrebački HNK stiže zvijezda njezina profila, koju je i časopis Time proglasio jednom od sto najutjecajnijih osoba na svijetu, Srećko Horvat, koji će s njom razgovarati o mnogim umjetničkim i političkim temama, kaže da su još od pokretanja Filozofskog teatra najavili da će uvijek pokušavati izaći iz očekivanih okvira i temama i odabirom gostiju.


– Ako danas na umjetničkoj sceni postoji netko tko je izašao iz svih očekivanih okvira, onda je to svakako M.I.A. Ovo je prvi put da dolazi u Hrvatsku i iznimno mi je drago što upravo njezinim nastupom otvaramo novu sezonu Filozofskoga teatra. S obzirom na to da ni jači glazbeni festivali još nisu uspjeli dovesti M.I.A. u širu regiju, predlažem da požurite po ulaznice – kaže Horvat.


Filozofski teatar, koji je utemeljila intendantica Dubravka Vrgoč, dosad je u HNK-u u Zagrebu ugostio Vanessu Redgrave, Slavoja Žižeka, Yanisa Varoufakisa, Thomasa Pikettyja, Juliju Kristevu i druge umjetnike i znanstvenike.