Bogat program

SLAVNI FESTIVAL Saznajte što vas čeka na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama

Hina

68. Dubrovačke ljetne igre otvorit će se 10. srpnja podizanjem zastave Libertas i stihovima Himne slobodi,



Osamdesetak dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa bit će izvedeno na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama koje se i ove godine održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, a u tih 47 dana pred 60 tisuća posjetitelja predstavit će se oko dvije tisuće umjetnika, rečeno je u srijedu u Dubrovniku na konferenciji za novinare najpoznatijeg hrvatskog kulturnog festivala.


Ove, 68. Dubrovačke ljetne igre otvorit će se 10. srpnja podizanjem zastave Libertas i stihovima Himne slobodi, a kako je danas istaknuo intendant Igara Mladen Tarbuk, programom se nije odustalo od onoga što je najavljeno tijekom Feste svetog Vlaha.


»Dubrovnik je fundamentalno grad kulture, pa onda svega ostalog, naravno i ostale stvari moraju živjeti, no kultura je ključna. Programom nisam konceptualno odustao od onoga što sam najavljivao za vrijeme Feste, ona sloboda koja je zapisana u riječima Gundulića, ona koja se ‘ne prodaje za zlato’, ona se i ove godine tematizira na Igrama. Dakako, nisam ništa novo izmislio, no čini mi se kako su vrijeme i svijet u kojem živimo zreli da si postavimo što nam uopće znači sloboda, jesmo li slobodni i ima li smisla, vrijedi li se prodati«, rekao je Tarbuk.




Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković čestitao je staroj/novoj ravnateljici Ivani Medo Bogdanović na novom mandatu, a istaknuo je kako je pred gradom nova sezona glazbe, plesa i i pisane riječi u izvedbi hrvatskih i svjetskih umjetnika.


Zamjenica župana Dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević rekla je kako će Županija i dalje dalje sudjelovati i podupirati Igre, »manifestacije koja promiče Dubrovnik u kulturno hrvatsko, europsko i svjetsko tržište«.


Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović rekla je kako je financijska konstrukcija Festivala zatvorena, te kako je ukupni budžet 12,2 milijuna kuna. »Financijskim planom predviđen je ukupni budžet od 12,2 milijuna kuna od čega su javna sredstva oko 8,5 milijuna, a vlastiti prihod i prihod od ulaznica iznosi dva milijuna kuna dok su nas sponzori i donatori poduprli s 1,6 milijuna kuna. Istaknut ću i iznos od dodatnih 200 tisuća kuna za investicije koje nam je osigurao Grad Dubrovnik što je poticaj da u naredne četiri godine mog mandata ojačamo taj segment poslovanja ustanove, što je neophodno ako želimo biti jaki partner Gradu«, rekla je ona.


Svečanost otvorenja, prema scenariju Mladena Tarbuka i Ivane Lovrić Jović, režiraju Ivan Miladinov i Igor Barberić. Pod ravnanjem Tarbuka glazbu izvode Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata.


Dvije premijere


Premijerni dramski program 68. festivalske sezone čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje. »Gospoda Glembajevi» premijerno će biti izvedeni, prvi put na Igrama, početkom kolovoza u režiji Zlatka Svibena u Umjetničkoj galeriji sa sjajnim glumačkim ansamblom koji predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea.


Druga dramska premijera »Marin Držić – Viktorija od neprijatelja« bit će izvedena 20. kolovoza u parku Umjetničke škole u povodu 450. obljetnice smrti tog komediografa. Prema konceptu i dramaturškom oblikovanju teksta Hrvoja Ivankovića predstava je sastavljena pretežno od fragmenata Držićevih djela, a slijedi Držićevu životnu priču te problemski sagleda njegov odnos s Gradom i društvom u kojem je živio. Redateljica Ivica Boban dolazi s glumačkom družinom mladih izvođača kojima su na čelu mnogo iskusniji glumci i to vodeći suvremeni držićevski interpreti Doris Šarić Kukuljica i Maro Martinović, dok će se u ulozi samog Marina Držića te niza njegovih amblemskih likova od Pometa i Negromanta do Stanca i Skupa naći jedan od najuglednijih hrvatskih glumaca mlađeg naraštaja Ozren Grabarić.


Dramske uspješnice »Kafetarija» i »Othello«, ovo su ljeto ponovno na repertoaru, a festivalska publika imat će priliku vidjeti i neke od najuspješnijih predstava novije hrvatske kazališne sezone. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svoju će dramsku uspješnicu »Tri zime» Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana izvesti u parku Gradac, a iz produkcije Zagrebačkog kazališta mladih dolazi višestruko, diljem regije, nagrađivani »Hinkemann» u režiji Igora Vuka Torbice.


Na programu i premijera Händelova »Orlanda« te najpopularniji bijeli balet


Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere »Orlando» u režiji Jánosa Szikore, pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa i u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Igre ove godine donose i najpopularniji bijeli balet svih vremena »Labuđe jezero» Petra I. Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koji se time na Igre vraća nakon deset godina pauze. S plesnom izvedbom ovoga ljeta na Igrama gostuje Bitef teatar i njihova plesna skupina koji će izvesti »Ptice inspirirane Aristofanom«, a u koreografiji miljenika festivalske publike Edwarda Cluga.


Bogat glazbeni program otvorit će ispred crkve sv. Vlaha već gotovo rasprodana Orffova »Carmina Burana» u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, uz ugledne soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa te Nikolu Mijailovića, a pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera.


Dubrovački simfonijski orkestar u kolovozu će imati dva koncerta u atriju Kneževa dvora s gostima dirigentima i solistima, a izvedbom »Zaboravljenih muzika» obilježit će se 80. godišnjica rođenja velikog hrvatskog suvremenog skladatelja, danas Dubrovčanina, Dubravka Detonija, a praizveden će biti »Bird Concerto» dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića. Pijanist Goran Filipec osmislio je večer posvećenu Franzu Lisztu pažljivo birajući skladbe iz njegovog kasnog opusa u kojima Liszt traži granice slobode same glazbe, navješćujući nova vremena.


Program naslovljen »U susret budućnosti» u kojem se festivalskoj publici predstavljaju mladi virtuozi, laureati prestižnih međunarodnih natjecanja, nastavlja se i ove godine, a otvorit će ga finalist natjecanja Queen Elisabeth Dmitri Šiškin. S češkim repertoarom nastupit će Lukáš Vondráček, lanjski pobjednik natjecanja Queen Elisabeth. Hrvatsku će u tom programu predstaviti naš najugledniji gitarist mlade generacije Srđan Bulat. Okupljeni kao 4 gitare publiku očekuju i gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić.


Dramuturški precizno osmišljeni, zanimljivi su i programi talijanskog ansambla Umberto Giordano koji izvodi program posvećen Ludwigu van Beethovenu te recital inspiriran srednjim vijekom u pariškim salonima s početka 20. stoljeća u izvedbi Ansambla Dialogos koji čine Katarina Livljanić i Danijel Detoni.


Planirani su i brojni drugi recitali u Kneževu dvoru: zajednički nastup violončelistice Monike Leskovar i gitarista Petrita Çekua te violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovra Pogorelića, dok će violinski recital prirediti Stefan Milenković uz pijanista Rohana de Silvu. U Dvoru će nastupiti i komorni sastav Synergia 6, kojeg je član svjetski proslavljeni violinist Nemanja Radulović. U Dvoru će festivalska publika moći čuti i jednog od najzanimljivijih interpreta sevdaha današnjice Božu Vreću.


Mladi i višestruko nagrađivani glazbenici Filip Merčep i Nicolas Sinković izvest će u ljevaonici pod Minčetom autorski projekt naziva »Dijalog«, na udaraljkama uz elektroniku i to interaktivno s publikom istražujući, kako sam naslov sugerira, dijalog suvremene umjetnosti i scenskih prostora grada, a pred sam kraj festivala, Igre donose još jednu glazbenu poslasticu – koncert na Revelinu jedne od najistaknutijih britanskih ženskih jazz vokalistica Zare McFarlane.


Igre će 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će dirigirati Alberto Veronesi. Na koncertu će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, ukrajinski violinist Aleksej Semenenko.


Folklor i »oriđinali«


Sastavni dio programa 68. Igara su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na taraci Revelina koji je za ovo ljeto pripremio nekoliko premijernih izvedbi, a festivalska publika imat će priliku pogledati i posljednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero, predstavu »Grad sjena» u režiji Davora Mojaša nagrađenu na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera nagradom za najbolju predstavu kao i »Skupa» u režiji Ivice Kunčevića i produckciji Kazališta Marina Držića.


Popratni program festivalskoj publici donosi selekciju najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala.


Iznimno bogat izložbeni program donosi veliku izložbu Antuna Masle povodom pedesete obljetnice njegove smrti, na kojoj će javnosti biti predstavljena i neka njegova nikad ranije izlagana djela. Sponza će također ugostiti izložbu Nikoline Šimunović »Jedno ljeto u Gradu» te izložbu fotografija Aljoše Rebolja »Isklesano vrijeme» posvećenu kazališnom opusu Tomaža Pandura, dok će u Svetom Stjepanu u Pustijerni biti otvorena izložba skulptura Jagode Buić naziva »Scherzo s otpada«.


Program Pisaca i pjesnika na Igrama prema konceptu Mani Gotovac otvara Tereza Kesovija interpretirajući hrvatske pjesnike uz pratnju klavira, gitare i violine. U sklopu ovog programa priprema se i scensko uprizorenje »Everesta» Drage Glamuzine te »Genijalna prijateljica» Elene Ferrante.


Igre donose i premijernu projekciju dokumentarne serije HTV-a »Storije o neponovljivima» – o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima scenarista i urednika Vedrana Benića koja s prikazivanjem na televiziji kreće tek najesen.


U suradnji s Art radionicom Lazareti bit će predstavljen zadnji naslov dr. sc. Darka Lukića »Uvod u primijenjeno kazalište (Čije je kazalište?)» te knjiga Ivice Kunčevića »Redateljske bilješke«, koju je nedavno objavio Hrvatski ITI centra. Povodom pedeset godina svećeništva koje obilježava katedralni župnik don Stanko Lasić bit će predstavljena njegova knjiga »Župnikovi zapisi i sjećanja«, a očekuje nas i predstavljanje monografije »Nagrada Orlando – 40 godina» u izdanju Hrvatske radiotelevizije.