Evita

Rijeka je dobila spektakl: Pljesak i ovacije na premijeri glasovitog mjuzikla o Evi Peron

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Priču o jednoj slavnoj Argentinki režirala je također Argentinka Renata Carola Gatica, a ovaj kazališni spektakl okupio je sve kreativne snage riječkog HNK-a, koji prvi put u Hrvatskoj postavlja »Evitu«



RIJEKA – Na pozornicu HNK-a Ivana pl. Zajca stigla je »Evita« – glasoviti svjetski mjuzikl koji je nastao na stihove Tima Ricea i glazbu Andrewa Lloyda Webbera. Riječka publika, uvijek željna mjuzikla, prvu je premijeru »Evite« ispratila dugotrajnim pljeskom i ovacijama.


Na večerašnjoj premijeri ulogu Eve Duarte de Peron pjevala je Leonora Surian Popov, a u četvrtak će na drugoj premijernoj izvedbi Evitu utjeloviti Elena Brumini. U ravnopravnim podjelama Chea izvode mladi gosti Fabijan Pavao Medvešek i Stefano Surian, Juana Dominga Perona pjevaju Dario Bercich i Ivan Šimatović, Agustina Magaldija igraju Stefano Surian i Marko Fortunato, a u liku Ljubavnice izmjenjuju se Ana Majdak i Katja Budimčić.


Argentinski pečat


Priču o jednoj slavnoj Argentinki režirala je također Argentinka Renata Carola Gatica, a ovaj kazališni spektakl okupio je sve kreativne snage riječkog HNK-a, koji prvi put u Hrvatskoj postavlja »Evitu«.




U predstavi sudjeluju članovi Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta, polaznici Riječkog kazališta mladih »Kamov«, Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan«, Dječji zbor »Kap« te Plesni centar »K2K«. Predstava je nastala u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.



Prijevod i prepjev potpisuje maestro Igor Vlajnić, koreografi su Tihana Strmečki i Argentinac Damian Cortes Alberti, scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.


Životna priča


Ovaj mjuzikl iz 1970-ih godina britanskog skladatelja Andrewa Lloyda Webbera na scenu donosi životnu priču najvažnije žene latinoameričke povijesti, onu Evite Peron, te prati njezin život od mladosti, dolaska na vlast, humanitarnog rada, do smrti.



Rođena u predgrađu Buenos Airesa, Evita Peron vrlo je rano prepoznala nepravdu u svom društvenom okruženju zbog čega je surađivala sa sindikatima, borila se za prava žena, osnovala fondaciju koja je pomogla siromašnima izgradivši tisuće domova i škola diljem Argentine te osigurala zdravstvenu zaštitu za najsiromašnije slojeve društva.


Iako se uz nju vežu i brojne kontroverze, Evita Peron ostala je zapamćena kao političarka s izuzetnom karizmom i zvjezdanim statusom zbog čega je njezin život savršena inspiracija za veliku priču pretočenu u mjuzikl.



Neki od poznatih songova su »Requiem for Evita«, »On This Night of a Thousand Stars«, »Buenos Aires«, »Goodnight and Thank You«, »The Lady’s Got Potential« i naravno – čuveni »Don’t Cry for me Argentina«.