Proslava

Riječki TRAFIK proslavio vrijedan jubilej: Dvadeset godina na nezavisnoj sceni

Kim Cuculić

Teatrolog Andrej Mirčev održat će predavanje o dvadeset godina nezavisnosti TRAFIK-a, unutar kojeg će kroz razgovor s trafikovcima i publikom razmatrati važnost i poziciju umjetnika i grupa izvan institucionalnog okvira. Vizualna umjetnica Lara Badurina predstavit će publikaciju »Scenografije: subjekti i fantazmi«



RIJEKA Riječki TRAFIK (Tranzicijsko-Fikcijsko Kazalište) ove godine obilježava 20 godina kontinuiranog djelovanja na hrvatskoj nezavisnoj izvedbenoj sceni. Obljetnički program bit će održan u srijedu, 12. rujna, u HKD-u na Sušaku u 20 sati, a odvijat će se pod geslom »TRAFIK – 20 godina nezavisnosti«.


Sudjeluju Iva Nerina Sibila, Eleonora Magdalena Vrdoljak i Toni Flego, koji će izvesti dio iz performansa »Travelogue«, posljednje TRAFIK-ove produkcije autora i koreografa Žaka Valente. Predstava se spontano, a prigodno, bavi upravo prijenosom generacija, u energetski nabijenom prostoru oslobađanja od vlastitih memorija, fizičkih arhiva i figura umjetničkih autoriteta.


Na kraju programa mladi plesni par Flego i Vrdoljak prisutne će počastiti tortom, simbolično naznačujući novu generaciju »Trafikanata«.


Prigodna publikacija




Ovom prigodom teatrolog Andrej Mirčev održat će predavanje o dvadeset godina nezavisnosti TRAFIK-a, unutar kojeg će kroz razgovor s trafikovcima i publikom razmatrati važnost i poziciju umjetnika i grupa izvan institucionalnog okvira. Vizualna umjetnica Lara Badurina, dugogodišnja članica TRAFIK-a i scenografkinja, predstavit će publikaciju u povodu 20. godišnjice pod naslovom »Scenografije: subjekti i fantazmi«, koja na zanimljiv način portretira umjetnike koji su djelovali kroz TRAFIK. Ovaj katalog/knjiga nastao je prema konceptu Lare Badurine i tiskan je sredstvima UNIRI istraživačkog projekta u umjetničkom području »Interakcija prostora i izvedbenih umjetnosti na specifičnim lokacijama«. Publikacija je zamišljena kao promocija Rijeke, gdje fotografije lokacija grada određuju svakog člana kao svojevrsni portret TRAFIK-a.


Kako u povodu izdanja »Scenografije: subjekti i fantazmi« navodi Andrej Mirčev, s obzirom na dvadeset godina postojanja, ideja je bila obilježiti djelovanje TRAFIK-a tako što bi se fokusirali na afektivni odnos s gradom, čije su vedute, ulice, parkovi, trgovi, prolazi i atmosfere umnogome odredile moduse, logiku i arhitekturu izvedbi:


»Na samom početku je Kolodvor sa slijepim peronima i vlakovima koji nikada više nisu stigli. Na nekog idućoj pak slici, razvučena u liniju ljetnog solsticija, umjestila se fragilna silueta balerine. Kao da oklijeva spustiti se niz stube što od hotela »Neboder« vode prema mostu i granici. Blizu pothodnika u kojem smo se prvi put vidjeli. Sjedio si na kašetama od piva, a mi smo za Tebe odigrali nemir prokletog pjesnika i tihi blud njegove ištipane hartije. Osim Kamova, koji ispred »Konta« ispražnjenih džepova čeka neko povoljnije vrijeme za proricanje uklete vedrine, zateći ćeš tu još jednog subjekta iz trafikantskog kabarea…«


Pomicanje granica


TRAFIK je nezavisna profesionalna kazališna grupa nastala 1998. u Rijeci. Posebnost mu je što pomiče granice između fizičkog kazališta, suvremenog plesa, mime i kazališta na specifičnoj lokaciji. U središtu zanimanja TRAFIK-a je tijelo koje se istražuje kroz različite umjetničke forme: kazalište, književnost, glazbu, likovnost, film, interdisciplinarnost… Jedna od bitnih postavki je suradnja kolektiva, koji čine umjetnici raznih profesija i iz različitih umjetničkih sredina. Predstave TRAFIK-a gostovale su na gotovo svim kazališnim festivalima u Hrvatskoj, te u Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Španjolskoj, Singapuru…


Prva predstava bio je »Hodač – hommage à Janko Polić Kamov«, izvedena 1998. u pothodniku na riječkoj Piramidi. Uslijedile su predstave »Europa pleše«, »Kinopredstava«, »Beaufortova ljestvica«, »Pozdrav s Jadrana«, »Gramatika«, »Utjelovljenje«, »Destinacija TRAFIK: Divljač« i druge.